Jablečný koláč skvěle chutná a má i netradiční postup přípravy

Tento jablečný koláč vás nezaujme jenom svou chutí, ale zaujme vás také netradiční formou přípravy. Zkuste recept z Moldávie, který rozhodně stojí za to. Kdo si tento koláč upekl, ten ho připravuje častěji, než známou klasiku v podobě štrůdlu.

Co budete potřebovat?

Aby se vám jablečný koláč povedl, bude třeba mít všechny ingredience, které jsou na něho určené. O jaké suroviny se jedná? Zde je jejich výčet.

  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek vody
  • ½ hrnku oleje
  • 5 jablek
  • 2 hrnky rozinek
  • 2 hrnky ořechů
  • 3 hrnky cukru
  • 1 špetku soli

Vytvořte a zpracujte těsto

Začínáte tak jako vždy tím hlavním, tedy těstem. Základem je smíchání jednotlivých ingrediencí dohromady. Tedy mouky, soli, ale také trochu cukru, oleje a vody dohromady. Těsto jen třeba důkladně propracovat, nejlépe ručně. Potom ho dejte na pracovní desku a začněte ho válet na velkou placku. Tu dokončete ručně a snažte se ji vytáhnout, co nejvíce to půjde, aby byla opravdu tenká.

Nachystejte si náplň

Na svůj jablečný koláč si samozřejmě musíte připravit také náplň z jablek. Ty oloupejte, omyjte a potom je nastrouhejte na hrubém struhadle. K nim přidáte cukr, rozinky, ořechy a vše důkladně promícháte v jednotnou směs.

Připravte hada

Tuto směs následně rozprostřete na vaši velkou placku z těsta. Když je jablečná náplň na místě, začnete ji do těsta balit. Je třeba vytvořit opravdu velmi dlouhého hada z těsta, jehož náplní bude právě směs z jablek. Tohoto hada následně dejte do kulaté zapékací mísy nebo velkého hrnce. Následně lehce potřete trochou oleje, nebo můžete použít i rozšlehané vajíčko.

Upečte v troubě

Následně by měl váš jablečný koláč zamířit do trouby, kde ho budete péct po dobu asi 40 až 60 minut, podle potřeby. A to při teplotě 200 stupňů Celsia. Když vyndáte, měl by mít váš dezert příjemnou zlatavou barvu. Potom ho nechte vychladnout a můžete servírovat. Třeba posypaný moučkovým cukrem a dozdobený šlehačkou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]