Jahody využijte na koláč, můžete připravit nejenom na začátku léta

Jahody k letní sezóně zkrátka patří. Mnozí šikovní zahrádkáři si dokonce pěstují vlastní a v období sklizně je zavařují, nebo s nich dělají marmelády a džemy. Jahody jsou však skvělé i čerstvé se šlehačkou, nebo třeba v koláčích. Tento recept na jemný a vláčný koláč s jahodami si musíte zamilovat. Zachutná všem, kteří jej okusí.

Potřebné suroviny k zhotovení jahodového koláče

Na přípravu těsta si obstarejte:

  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 1 hrnek kefíru
  • 170 gramů cukru krupice

Dále budete potřebovat: 1 a půl hrnku polohrubé mouky, 50 gramů změklého másla, lžičku jedlé sody a 300 gramů čerstvých jahod.

Jak postupovat při přípravě jahodového koláče?

Ve středně hluboké misce si vyšlehejte do pěny vejce spolu s krupicovým cukrem a špetkou soli. Pak přidejte rozpuštěné máslo vychlazené na pokojovou teplotu a hrnek kefíru. Vše důkladně promíchejte. Na závěr do směsi prosejte i polohrubou mouku a vsypte lžičku jedlé sody.

Vytvořte pomocí mixéru, nebo metličky hladké homogenní těsto polotekuté konzistence. To následně přelijte do formy na koláč, kterou si vystelte pečícím papírem. Na řadě je příprava jahod. Ty si omyjte, očistěte a poházejte do těsta buď celé, nebo pokrájené na menší kousky.

Fáze pečení a servírování jahodového koláče

Připravené těsto s ovocem vložte do trouby na zhruba hodinu a nechte péct při 180 stupních Celsia. Kontrolujte průběžně pomocí špejle, nebo lžičky, zda je koláč upečený. Až bude hotový, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout.

Před podáváním ho posypejte moučkovým cukrem a podávejte s trochou zakysané smetany, nebo třeba i se šlehačkou. Pokud zrovna nemáte doma k dispozici čerstvé jahody, je možné je nahradit samozřejmě i jiným ovocem. Skvěle tohle piškotové vláčné těsto doplní například borůvky, meruňky, třešně, višně, nebo jablka. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]