Jak na dokonalý kuřecí vývar

Kuřecí vývar je vynikající pokrm do studených dní, protože pomáhá proti studeným nohám a také bojuje proti nachlazení. Hlavně je tak chutný, že mu nelze odolat. V dnešním receptu vám představíme základní recept na jeho přípravu.

Kuřecí vývar ale nemusíte jíst jen při nachlazení

Jemná a silná chuť je devízou této polévky. Můžete vývar použít jako základ pro omáčku nebo do kuřecí polévky. Stejně tak se dá použít jako doplněk k jiným pokrmům. Zapomeňte na umělé bujony plné chemie, tento recept zvládne opravdu každý. Čerstvý kuřecí vývar vás postaví na nohy.

Recept je pro šest osob, v případě potřeby si gramáž surovin upravte:

  • 1 celé kuře připravené k vaření (asi 1,5 kg)
  • 1 svazek zeleniny do polévky
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 cibule

K tomu si připravte také 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, 2 lžičky pepře, sůl a trochu cukru. Nejdříve umyjte kořen petržele a mrkev, oloupejte je a nakrájejte na silné plátky. Očistěte, umyjte a nakrájejte na kousky také pórek.

Celer oloupejte a nakrájejte na kostky velké dva centimetry. Umyjte tymián s petrželí a protřepejte. Cibuli umyjte a jen rozpulte. Cibuli poté orestuje ve velkém kastrolu bez tuku asi tři minuty, poté ji vyndejte.

Na pánvi zahřejte trochu oleje a orestujte zeleninu. Přidejte bylinky, a ostatní koření. Navrch položte kuře, nalijte na něj asi 3 litry vody tak, aby bylo kuře zakryté, dochuťte solí a dejte vařit.

Vývar duste několik hodin a odstraňujte pěnu

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]