Při nesprávném postupu rozmrazování masa a ryb hrozí kontaminace potravin nebezpečnými bakteriemi. Nedělejte chyby, které vás mohou stát zdraví

Fotografie: Freepik

Správné skladování potravin v mrazáku je nezbytné pro zachování jejich chuti a kvality. Vyhněte se chybám, které lidé během rozmrazování dělají.

Mrazák je skvělým pomocníkem při skladování některých hotových jídel nebo běžných mrazených potravin. Mnoho lidí ovšem netuší, že je potřeba dodržovat určitá pravidla, aby se vyhnuli případným problémům při následném rozmrazování. Pokud totiž budete správný postup zanedbávat, mohou na potravinách vzniknout nebezpečné bakterie, které ve většině případech způsobují různá onemocnění.

Jak správně rozmrazovat potraviny

Ať už se jedná o vakuově zabalené ovoce a zeleninu, drůbež nebo hotové mrazené pokrmy, měli byste je po vyndání z mrazáku ohřívat za správných podmínek. Pokud se totiž budete snažit ohřát něco nerozmrazeného, mohlo by to vést ke kontaminaci bakteriemi, jež způsobují různá onemocnění. Abyste tedy možné otravě z jídla předešli, je nutné každou potravinu nechat vždy řádně rozmrazit.

Přestože mají některé mikrovlnné trouby program na rozmrazování, měli byste mít na paměti, že použití tohoto spotřebiče není úplně ideální – ohřívá totiž potraviny nerovnoměrně. Pokud tedy chcete vaše jídlo rozmrazit pořádně, umístěte jej raději do trouby, která je pro to mnohem vhodnější. Všechny potraviny navíc nechte před zamrazením vždy pořádně vychladit, a až poté je vložte do sáčku.

Fotografie: Freepik

Pokojová teplota není vždy vhodná

Rozmrazování byste si měli naplánovat dopředu, jelikož tento proces může trvat klidně celý den nebo noc. Co ovšem mnoho lidí neví je fakt, že vystavení mrazených potravin pokojové teplotě může být z hlediska lidského zdraví velmi nebezpečné.

Jde především o potraviny, jako je syrové nebo vařené maso a mořské plody – ty byste neměli nechat mimo chlad déle než dvě hodiny. Příště nechte tyto potraviny raději přes noc v ledničce, která je pro ně dostatečně vhodným prostředím.

Fotografie: Depositphotos

Pro ochranu před vznikem bakterií nevkládejte ihned zmrazené potraviny do horké či teplé vody. Takto se vám totiž akorát stane, že se ohřejí pouze vnější vrstvy, zatímco střed bude stále zmrzlý.

Abyste se tomuto problému vyhnuli, vždy nechte mrazené potraviny raději v chladné vodě, která je pro ně mnohem vhodnější. Každých 30 minut poté akorát výrobek kontrolujte a pokud je voda příliš teplá, zaměňte ji za chladnější.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]