Jak uchovávat vývar, aby nezkysnul? Zapomenutá babiččina metoda z devadesátek funguje dodnes

Fotografie: Shutterstock

Stejně jako jiné potraviny a pokrmy i vývar vlivem špatného skladování ztrácí své nutriční hodnoty, a dokonce může i zkysnout. Tento trik vám s jeho skladováním pomůže.

Poctivý vývar patří mezi nejoblíbenější polévky nejen pro svou výtečnou chuť, ale také prospěšné vlastnosti na lidský organismus. Právě z toho důvodu se vždy vaří ve větším množství. Abyste však o jeho pozitivní účinky nepřišli, měli byste se zaměřit na správný způsob skladování. Jedině tak si zachová veškeré nutriční hodnoty a svou vynikající chuť.

Jak uvařit nejlepší vývar

Pokud chcete, aby měl co nejlepší chuť, musíte použít ty nejkvalitnější suroviny a dodržovat přesný postup jeho přípravy. Vybírejte jen kvalitní maso a čerstvou zeleninu. Všechny chutě se při vaření spojí a ovlivní i celkovou vůni a konzistenci vývaru. Při přípravě také postupujte podle osvědčeného receptu a přidávejte jednotlivé suroviny tak, jak je uvedeno, aby se do vody mohly rozpustit všechny složky.

Zavřete vývar do sklenice

Jedním ze způsobů, jak účinně vývar skladovat, je využít k tomuto účelu zavařovací sklenici. Stačí ještě horký vývar nalít do horké sklenice, uzavřít a nechat vychladnout. Teprve poté jej můžete umístit do lednice. Aby tento postup fungoval, musí být sklenice čistá a opravdu teplá a její víko nesmí být zrezivělé, ani jinak zdeformované. Jedině tak zabráníte zkysnutí polévky.

Nejsilnější kuřecí vývar podle babské receptury staré přes 80 let: Detoxikuje celé tělo, dobře zasytí a krásně zahřeje

Jak zajistit lepší chuť polévky

Existují i různé vychytávky, které zajistí, aby se vývar rychle nezkazil. Jednou z nich je vyjmout z něj cibuli, pórek, všechnu další zeleninu i maso. Pokud tento krok učiníte ihned po uvaření, minimalizujete šanci na započetí rozkládacích procesů. Vodu z vývaru i jeho další složky lze ihned využít k přípravě dalším pokrmů. Pokud tedy polévku ihned celou nesníte, lze jednotlivé její části zpracovat zvlášť.

vývar
Fotografie: Unsplash

Dejte vývar zmrazit

Pokud máte uvařené opravdu velké množství této chutné a vitamíny nabité polévky, není nic jednoduššího, než nechat přebytečné množství zmrazit. Stačí jej rozdělit na menší porce a přelít od uzavíratelných sáčků nebo speciálních zamrazovacích nádob. Jakmile polévka vychladne, můžete ji bezpečně přesunout do mrazáku a uchovávat několik dalších měsíců.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*