Jak usmažit ty nejlepší bramboráky, po kterých se bude každý oblizovat

Bramboráky jsou velmi oblíbeným jídlem jak dětí, tak dospělých. Dokonalá kombinace česneku, majoránky a brambor dodává tomuto pokrmu nezaměnitelnou podobu a chuť. Někteří lidé si do těsta dokonce přidávají i uzeniny, které dodají bramborákům zase zcela jiné chuťové vlastnosti. Víte, jak si připravit ty nejlepší bramboráky?

Praktické rady, jak na nejlepší bramboráky

Než se pustíte do přípravy proslulých bramboráků, je potřeba se zaměřit na tyto aspekty:

  • Soustřeďte se na správný výběr brambor: volte především varný typ C. Tento druh brambor obsahuje více škrobu, drží tedy dobře tvar.
  • Na smažení používejte především sádlo: to dodá bramboráků, nezaměnitelnou chuť.
  • Než se pustíte do smažení, pánev nejprve co nejvíc zahřejte a až pak do ní přidejte sádlo.
  • Volte pánve nerezové, nebo teflonové. Na těch se bude smažit jedna radost. Komplikované mohou být některé smaltové pánvičky.

Další vychytávky při smažení bramboráků a recept na závěr

Až brambory nastrouháte, pokuste se z nich vymačkat co nejvíce tekutiny, ještě, než vymícháte těsto. Ve fázi smažení myslete i na tloušťku placky. Čím tenčí bude tím křupavější získá konzistenci. Plotnu nežhavte do extrémních teplot. Řiďte se spíš zlatou střední cestou.

A na závěr zde pro vás máme skvělý recept na dokonalé bramboráky. Výše zmíněné tipy si tak můžete vyzkoušet i v praxi. Potřebovat budete asi 800 gramů brambor, 130 gramů hladké mouky, jedno vejce, 250 mililitrů teplého mléka, 7 až 8 stroužků česneku, lžíci a půl sušené majoránky, lžičku mletého nebo drceného kmínu, sůl dle chuti a sádlo na smažení.

Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a propojte s všemi ostatními surovinami. Až budete mít těsto hotové, můžete smažit bramborové placky do zlatova z obou stran. Usmažené bramboráky umístěte před podáváním na papírové savé utěrky a odsajte přebytečný tuk. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]