Pomocí jednoduchého fígle můžete zkontrolovat kvalitu medu. Už nikdy při nákupu neuděláte chybu

Fotografie: Depositphotos

Med je potravina, kterou pravděpodobně můžete najít skoro ve všech domácnostech. Je však potřeba vědět, jak si vybrat ten správný.

Není pochyb o tom, že je med velmi oblíbený, a to po celém světě. Pokud je totiž kvalitní a čerstvý, může přinést řadu zdraví prospěšných vlastností a samozřejmě skvěle chutná. Má například preventivní účinky a obsahuje látky, které ničí bakterie odolné vůči antibiotikům. Přestože je však mnoho výrobků označených jako „med“, některé z nich bohužel obsahují zbytečné látky navíc, kterými toto sladidlo postrádá pyl a další prosperující živiny.

Vždy byste měli vědět, co kupujete

Většina lidí předpokládá, že výrobky označené jako „med“ obsahují vždy ten stoprocentní med bez přidaných látek, který můžete vidět v reklamách. Nové studie však ukázaly, že většina těch potravin, které můžete zakoupit v obchodě, není ve skutečnosti to, co si myslíte, že kupujete. Dostupný med totiž pochází buď z Číny, nebo je směsí různých medů s přidaným sirupem, který je tvořen rozehřátím cukru.

Fotografie: Pexels

Existují však i další příklady toho, jak výrobci klamou spotřebitele:

  • Med s vysokým obsahem fruktózy ředí kukuřičným sirupem nebo jinými umělými sladidly.
  • Cukrovým sirupem krmí včely a vytvářejí tak látku podobnou medu, která neobsahuje pyl.
  • Med filtrují natolik, že je zcela zbaven pylu a jeho původ tak nelze nijak zjistit.
Fotografie: Freepik

Abyste se ujistili, že vy i vaše rodina kupujete kvalitní med, musíte jej pokaždé vyzkoušet trikem, který je popsán níže.

Jak zjistit, zda je med falešný

Abyste měli od nynějška vždy přehled o tom, jestli je váš med stoprocentní, nebo pouhá napodobenina, pokaždé použijte několik těchto triků:

  • Vezměte lžíci medu a nalijte ji do sklenice vody. Pokud se med rozpustí – není pravý. Čistý med se totiž vždy usazuje na dně sklenice.
  • Pokud máte doma jód, rozmíchejte s ním několik kapek medu ve sklenici vody. V případě, že med zmodrá, obsahuje přebytečný kukuřičný škrob.
  • Namočte sirku do medu a zkuste ji zapálit krabičkou od sirek. Pokud sirka vzplane, je med čistý.
  • Dejte trochu medu na lžičku a jemně s ní pohupujte, abyste zjistili, zda med stéká dolů, nebo ne. Med s přidanou vodou ze lžíce odkapává, čistý med zůstává na místě.
Fotografie: Pexels

Nezapomeňte si také pozorně přečíst etiketu a zkontrolovat, zda med neobsahuje fruktózový kukuřičný sirup (HFC) nebo glukózu – tyto dvě přísady se často používají k jeho ředění medu. Nejlepší tak bude vždy kupovat med od místního výrobce, který nemá nemyslí pouze na zisk, ale na kvalitu.

Zdroj: India