Koláč z pánve podle alžírského receptu: Je úplně bez cukru, zato se spoustou medu! Ten prostě musíte zkusit

Sladký nemusí nutně znamenat nezdravý. Tento recept na alžírský dort je toho zářným důkazem. Stačí pár vajec, med a krupice a delikátní dezert je na světě.

Severoafrické prosluněné Alžírsko je typické svými jednoduchými a velmi sladkými dezerty plnými medu. Jedním z takových je i mshusha, jednoduchý dortík z pánve, k jehož přípravě se používá krupice a vajíčka a přelévá se medem. Ačkoliv je velmi sladký, nenajdete v něm ani zrníčko cukru. Díky tomu působí tento dezert velmi vzdušně a lehce. Vzhledem ke své snadnosti je to určitě něco, co musíte doma vyzkoušet. Možná zaujme čestné místo v rodině jakožto nejrychlejší dezert k uctění nečekané návštěvy.

Na alžírský medový dort z pánve budete potřebovat

  • Krupice – 6 lžic
  • vajíčka – 7 ks
  • med – 5 lžic
  • rostlinný olej – 3 lžíce
  • prášek do pečiva – 10 g
  • sůl – 1 špetka

Základ dortu tvoří vejce

Vyklepněte sedm vajíček a dobře je v misce rozšlehejte do jemné konzistence. K vejcím přidejte krupici a pár minut pomalu a důkladně míchejte, aby se krupice nasákla vlhkostí. Přidejte jednu lžíci oleje, prášek do pečiva a špetku soli a vytvořte hladké těsto.

Do hluboké pánve s vysokými stěnami nalijte zbylé dvě lžíce oleje a rozetřete je po celé ploše. Pak do pánve vlijte těsto, zakryjte pokličkou a na středním ohni opékejte asi 5 minut, dokud dort neztuhne. S pomocí talíře zpola opečené těsto otočte na druhou stranu a vraťte zpátky do pánve.

Po otočení nechte opékat těsto i z druhé strany dozlatova, což bude trvat zhruba další 3 minuty. Hotový koláč vyklopte na talíř, zalijte jej medem, sirupem nebo ho potřete džemem a podávejte nejlépe se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]