Rozdíl mezi přírodním a falešným medem. Nenechte se napálit prodejci

Fotografie: Pixabay

Používáte rádi na slazení med? Pak byste měli být obezřetní během jeho výběru. Na trhu se totiž objevují i produkty, které jsou uměle vytvořené a neobsahují v podstatě žádné hodnotné vitamíny a minerály. Zjistěte, jak co nejlépe poznat med přírodní.

Rozdíl mezi medem přírodním a falešným

Přírodní med je produktem včel, obsahuje tedy mnoho hodnotných látek a enzymů. Je považován za jedno z nejsilnějších a nejúčinnějších přírodních antibiotik. Takový produkt snadno rozpoznáte podle štítku – organický nebo přírodní.

Rovněž si přečtěte složení medu, než jej zakoupíte. Falešný med bude plný fruktózy, škrobu, cukrové šťávy a glukózy. Přinášíme vám rady, díky kterým přírodní med poznáte s větší jistotou.

Fotografie: Pixabay

Několik rad, díky který poznáte přírodní med

Nejprve se u medu zaměřte na jeho viskozitu. Ten přírodní bude méně lepit než ten falešný. Tekutinu rozetřete mezi prsty, tak snadno poznáte rozdíl. Dalším parametrem je textura. Přírodní med od včeliček je už na první pohled hustější.

Umělý bude stékat rychleji a snadněji. Ponořte do směsi lžičku a nechte na ní med stékat. Pakliže se dobře drží na povrchu, je pravděpodobně produktem přírody. Velmi jasným signálem, odkud vlastně med pochází, je vůně.

U přírodního je intenzivní květinová až pomerančová, někdy i mátová a levandulová. Průmyslově vyráběné medy nemají zpravidla žádné aroma.

Fotografie: Pixabay

Med otestujte teplem a použitím na chlebu

Velice snadno zjistíte pravost přírodního medu i tak, že si z něj připravíte karamelovou omáčku. Při zahřátí pravý med krásně zhoustne a zkaramelizuje. Ten průmyslově vyrobený začne pouze pěnit a bublat a bude problém jej uvést do stavu karamelizace.

A v neposlední řadě lze vyzkoušet med i na plátku chleba. Když ho pomažete tím od včeliček, poměrně rychle začne zasychat. Umělý med pečivo navlhčí a bude z něj stékat.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]