Čerstvost masa můžete ověřit již u regálu v obchodě

Piece of raw beef meat packed in sealed plastic container with price tag 3d realistic vector isolated on transparent background. Culinary ingredient, grocery store product sale advertising element

Čerstvost masa je důležitá jak proto, aby vám chutnalo, tak proto, abyste neměli zdravotní potíže. Jak se dá ověřit, že je vše v pořádku? Pokud nakupujete u malého a známého řezníka, je celkem jisté, že ten bude na kvalitu dbát. Co ale ve velkých obchodech, v supermarketech, kde často nevíte, co může být na mističce zabaleno? Poradíme vám několik triků, jak správně vybrat kuřecí maso.

Hleďte na obal

To je ta první věc, které si všímat. Aby byla zachována čerstvost masa, neměl by být nikde porušený a narušený. Dále se podívejte také na dobu trvanlivosti. Čím dále je od dne koupě, tím pro vás samozřejmě lépe. Také pozor na obaly, které jsou různě nafouklé nebo jinak zdeformované. Takovým se také raději vyhněte.

Všímejte si barvy

Nezapomínejte si všímat také samotné barvy, kterou maso má. I podle toho zjistíte, zda je kupované kuřecí čerstvé, nebo nikoliv. Zkrátka a jednoduše by mělo vypadat dobře, spíše narůžověle. Pokud je spíše šedivé a má na sobě různé nežádoucí kusy tuků, není to dobrá cesta, pokud si chcete pochutnat. Pokud má maso barvu dokonce i nazelenalou, jasně to ukazuje, že se kazí a konzumace může i ohrozit zdraví.

Pozor na velikost

Toto sice přímo nesouvisí s čerstvostí, ale souvisí to s kvalitou. Vždy kupujte balení, kde jsou dva menší kousky, než jeden velký. Proč? Velké maso znamená velké kuře. A to může znamenat mnoho růstového hormonu a také celkovou nekvalitu masa. I to je dobré vodítko pro toho, kdo potřebuje a chce nakoupit správně.

Použijte prst

Pokud je to možné, použijte také svůj prst. Jednoduše zatlačte do masa a udělejte v něm důlek. Pokud se maso opět vrátí k normálu, je vše v pořádku. Pozor ale na to, že tento postup platí jenom u drůbeže. Pokud naopak kupujete maso hovězí, zde je žádoucí, aby důlek v mase zůstal, což je známka toho, že to je dobře vyzrálé a je to známka toho, že je i dostatečně měkké.