Chléb do lednice nepatří. Této chyby se dopouští stále velké procento lidí. Pekaři z toho doslova šílí

Fotografie: Depositphotos

Není nic chutnějšího než čerstvý křupavý chléb k tradičnímu pokrmu, polévce nebo dušenému masu. Problém je v tom, že má tendenci velmi rychle ztvrdnout.

Když chleba ztvrdne, nemá tak příjemnou strukturu jako čerstvý krajíc. Proto ho někteří lidé uchovávají v chladničce v plastových nebo papírových sáčcích, aby si déle zachovali jeho čerstvost a nadýchanost. To je ovšem velká chyba! Odborníci jasně říkají, že s tímto zlozvykem je třeba přestat, protože je zdraví škodlivý. Jak tedy chléb můžeme zachovat, aniž bychom ztratili jeho vlastnosti, pro které ho tak milujeme?

Skladování chleba v chladničce se nedoporučuje

Chléb je bezpochyby jednou ze základních potravin, kterou najdeme téměř denně na našem stole. Výhodou jeho univerzálnosti je, že se dá použít na tisíc a jeden způsob: můžeme ho jíst jen tak s máslem, pomazánkami, jako přílohu k hutným polévkám, dají se z něj udělat topinky, připravíme z něj krutony do salátů atd. Bohužel, když se nám doma hromadí kousky chleba, nakonec ztvrdnou a nám nezbývá než je vyhodit.

Některé druhy chleba se zkazí během několika hodin po zakoupení. Někteří lidé se mylně domnívají, že uložení do lednice, kde si potraviny podléhající rychlé zkáze obvykle uchovávají svou čerstvost, tento proces zpomalí. Odborníci se však jednomyslně shodují, že tento zvyk nejenže neudržuje chléb čerstvý, ale je dokonce zdraví nebezpečný.

Když je chléb v chladu, molekuly škrobu při nízkých teplotách rychle rekrystalizují, což urychluje vysychání nebo plesnivění chleba. Aby zůstal co nejlepší a nejčerstvější, doporučuje se skladovat ho při pokojové teplotě, nikoli v chladničce. Nejlepší je také skladovat ho v chlebníku nebo v papírovém obalu, který chléb co nejlépe zakryje, aby se dovnitř nedostal vzduch.

Fotografie: Pixabay

Chléb můžete také uložit na utěrku nebo plátno, které slouží ke stejnému účelu jako papírový sáček. To je dobrá alternativa, kterou můžete mít na paměti, když nemáte k dispozici žádnou jinou možnost. Chléb jednoduše zabalte a uložte na vhodném místě. Ideálními materiály jsou bavlna nebo len, které se vždy perou s neutrálním pracím prostředkem, jež nezanechává příliš silný nebo pronikavý zápach, protože vůně může proniknout do chleba. Tato rada platí i pro látkovou tašku.

Které další potraviny neuchovávat v chladničce

Kromě chleba existuje i řada dalších potravin, které by se neměly uchovávat v chladničce. Jejich čerstvost lze udržet při pokojové teplotě, takže je není třeba dávat do lednice. Brambory a cibule jsou dva dokonalé příklady: abyste si mohli déle užívat výživových hodnot této zeleniny, je vhodnější skladovat ji na čerstvém vzduchu v kuchyni nebo ve spíži.

Fotografie: Freepik

Ani med by se nikdy neměl dávat do lednice a to ani v případě, že byla sklenice otevřena. Velmi dobře se uchovává při pokojové teplotě po dlouhou dobu a lze ho konzumovat bez ohledu na datum. Působením nízkých teplot však med krystalizuje. Přesto ho lze konzumovat s pomocí malého triku, který mu navrátí původní vzhled. Jednoduše ho vložte do hrnce s vodou a zahřívejte na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Odstraňte pěnu a med bude opět lahodný.

Zdroj: Choice, HuffPost