10 běžných potravin, které rozhodně nepatří do mikrovlnky. Tuto chybu dělá většina lidí a zbytečně tak riskuje zdraví

Fotografie: Freepik

Existuje mnoho potravin, které byste měli spotřebovat hned po uvaření a neschovávat si zbytky na další den. Některé by se prostě neměly znova ohřívat.

Někteří lidé si raději ukládají zbytky jídla, aby zabránili plýtvání jídlem nebo aby nemuseli vařit každý den jiné jídlo. Určité potraviny potom umístí do různých sklenic nebo krabiček do chladničky a spotřebují až další den. Víte ale, že tento zvyk může být opravdu škodlivý vašemu zdraví? Může totiž způsobit i žaludeční nevolnost. Podívejte se, kterých 10 potravin by se nikdy nemělo znova ohřívat.

Brambory

Vařené, rozmačkané, smažené nebo gratinované brambory jsou lahůdkou pro malé i velké. Jenže brambory byste měli vždy sníst ihned po udělání, nikdy je znova neohřívejte. Ve skutečnosti totiž brambory ztrácí své nutriční vlastnosti a může být složitá na trávení.

Fotografie: Unsplash

Vejce

Vejce jsou bohaté na bílkoviny a dodávají vašemu tělu energii. Jenže ohřívání misky s vajíčky může změnit složení vajec a narušit jejich absorpci tělem. Trávení potom bývá pomalé a těžké a mohou se objevit bolesti žaludku.

Tuřín

Tuřín obsahuje vysoké množství vody a je to lehká zelenina, díky které můžete zmírnit vaše zažívací poruchy. Ale ohřát jídlo z tuřínu není vůbec dobrý nápad. Vysoké teploty totiž mohou tuto zeleninu udělat nestravitelnou a při konzumaci může dokonce způsobit otravu jídlem.

Houby

Houby jsou opravdová lahůdka například v rizotu, polévkách nebo na pizze. Ne každému sice houby chutnají, ale ti, kteří je mají rádi, si je vždy opravdu vychutnávají. Jestli se ale pokrm, který obsahuje houby, znova ohřeje, může to způsobit velké bolesti v žaludku.

Fotografie: Unsplash

Rýže

Hodně lidí si udělá hodně rizota, aby ho mělo ještě na další dny. Ale to je velká chyba. Rýži je potřeba sníst ihned po vytažení z hrnce. Pokud necháte rýži dlouho v pokojové teplotě, budou se z ní vypařovat bakteriální spory. No a tyto bakterie mohou při zahřátí způsobit otravu jídlem.

Celer

Celer je zelenina, která je bohatá na antioxidanty a vlákninu, které pečují o naše zdraví. Toto jídlo ale obsahuje dusičnany, které se při vaření změní na dusitany, což jsou sloučeniny, které jsou velice nebezpečné pro vaše tělo.

Špenát

Špenát je zelenina plná vitamínů, antioxidantů, železa, hořčíku a vlákniny, která tělu přináší opravdu veliké výhody. Ale ani neuvažujte nad tím, že byste si ohřály lasagne nebo vařený špenát, který jste vařili včera. Špenát byste měli jíst ihned po uvaření, protože když ho budete znova ohřívat, začne produkovat dusitany.

Fotografie: Unsplash

Kuře

Možná vás bude lákat si dát kuře z oběda do lednice, aby se snědlo další den. Ale lepší určitě bude, udělat si nějakou bagetku ze studeného kuřecího masa, než ho znova ohřívat. Znova ohřívané kuře by se totiž stalo nestravitelným a pořádně by potrápilo váš žaludek.

Řepa

Červená řepa je výborná syrová do salátů nebo šťáv, také vařená v polévkách nebo jako příloha k teplému masu. Ale stejně jako celer a špenát obsahuje řepa dusičnany. Ohřev červené řepy tedy může způsobit, že se v jídle objeví toxické sloučeniny.

Fotografie: Unsplash

Mořské plody

Mořské plody se musí jíst co nejčerstvější. To znamená, že jakýkoliv ohřev mořských plodů se důrazně nedoporučuje. Je známo, že se rychle kazí a jejich konzumace může vést k otravě jídlem.

Zdroj: Mashed