Lahodný koláč s mlékem a medem: Zachutná nečekané návštěvě, dětem i dospělým. Takovou chuť jste v životě nejedli

Když přemýšlíte, co dáte dětem na svačinu do školy nebo co jim nabídnete na odpolední jídlo, určitě chcete něco výživného, co je zasytí. Může to být třeba mléčný koláč.

Existuje tolik různých receptů na sladké koláče a buchty. Stačí si mezi nimi vybrat takový, na který zrovna máte chuť. Náš návod vás seznámí s jednoduchou přípravou koláče, do kterého se přidává mléko. Díky tomu je výživnější než jiné sladké pečivo. Hodí se proto i pro děti. Podle podrobného popisu postupu práce se vám koláč určitě podaří upéct na jedničku.

Co je to prášek do pečiva

Kypřicí prášek se používá pro zvětšení objemu těsta a odlehčení struktury pečiva. Prášek obsahuje oxid uhličitý, který se při pečení začne uvolňovat do těsta a vznikající bublinky ho nakypří. Celý proces funguje na principu acidobazické reakce. Kromě jedlé sody prášek do pečiva obsahuje kyselé soli, mouku nebo škrob.

Co budete potřebovat na mléčný koláč s medem

  • 200 ml polotučného mléka pokojové teploty
  • 1 lžíce octa
  • 2 vejce
  • 200 g pískového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 g pšeničné polohrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • med a kokosové vločky na ozdobu

Postup přípravy

  1. Jako první smícháte mléko s octem a necháte chvíli působit.
  2. Pak budete šlehat vejce a s cukrem. Nejlépe je použít mixér na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří hustá a nadýchaná pěna.
  3. Postupně se do pěny bude přidávat mouka i s práškem do pečiva a vysrážené mléko.
  4. Připravené těsto se nalije na plech, který je vyložený pečicím papírem.
  5. Troubu předehřejete na 180 °C a dáte do ní péct těsto na 25 minut. Než vytáhnete plech po upečení z trouby, přesvědčte se o tom, že je koláč dobře propečený.
  6. Po vytažení z trouby necháte koláč vychladnout.
  7. Povrch vychladlého koláče potřete tekutým medem a posypete strouhaným kokosem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]