Jen těžko byste hledali recept na chutnější medovník. Nová náplň s marmeládou

Pokud patříte mezi velké milovníky medu, pak můžete zajásat. Tento recept na luxusní medový koláč si zcela jistě zamilujete.

Čekáte návštěvu a nevíte, čím byste hosty pohostili? Jestli máte doma dostatek medu, můžete vyzkoušet tento lahodný koláč, po kterém se jen zapráší. Je to totiž velice luxusní koláč s medem, čokoládovou polevou a nadýchaným krémem. No, může být snad něco lepšího? Každý, kdo ochutná, z něj bude naprosto u vytržení.

Co budete potřebovat na korpus a polevu

  • 110 ml medu
  • 1 lžičku sody
  • 100 g másla + 60 g na polevu
  • 3 vejce
  • špetku soli
  • 4 polévkové lžíce cukru + 100 g na polevu
  • 8 lžic mouky
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 150 g jogurtu
Fotografie: Pexels

Suroviny na krém

Na přípravu tohoto lahodného krému budete potřebovat:

  • 400 g husté zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 130 g cukru
  • 2,5 lžíce mouky
  • vanilkový cukr
  • 80 g másla

Třešňová náplň:

  • 300 g vypeckovaných třešní
  • 90 g cukru
  • polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky želatiny
  • 50 ml vody

Postup je vcelku jednoduchý

Cukr pořádně promíchejte s moukou a přidejte vejce. Tuto směs vyšlehejte úplně do hladka. Přidejte hustý jogurt nebo zakysanou smetanu, zamíchejte a vlijte do hrnce. Postavte na mírný plamen a vařte do zhoustnutí. Oddělejte hrnec ze sporáku a vmíchejte do těsta máslo. Dejte do lednice vychladnout.

Fotografie: Pexels

Nyní přijde na řadu pečení

Máslo smíchejte s medem a vařte na mírném ohni. Do toho vsypte jedlou sodu a míchejte, dokud hmota nebude mít světle hnědou barvu. Vejce vyšlehejte se špetkou soli do pěny. Po částech do toho přidávejte cukr a šlehejte do zhoustnutí.

Medový základ promíchejte s tímto vaječným základem. Po částech přisypávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Do formy dejte pečící papír a poté tam vyložte těsto. Pečte na 180 stupňů asi 15 minut. Upečené těsto rozkrojte na dvě části.

Nyní je čas na to, udělat si třešňovou náplň.

Želatinu zalijte studenou vodou a nechte pořádně nabobtnat. Cukr smíchejte se škrobem a třešně rozmixujte ponorným mixérem. Ty poté smíchejte s cukrem a škrobem a vařte do úplného zhoustnutí. Smetanu vyšlehejte mixérem. Na první část koláče natřete třešňovou směs a krém. Překryjte druhou částí a zalijte připravenou polevou. Nakonec koláč posypte drobenkou a nechte přes noc v lednici.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]