Med z banánových slupek: Hravě si ho uděláte i doma, zcela přírodní ingredience a chuťově se neliší od toho včelího

banánový med

Jestliže alespoň občas konzumujete banány, nevyhazujte slupky do koše. Pokud si je totiž schováte, můžete si udělat cenný med z banánových slupek.

Lidé velice často konzumují různé druhy ovoce, ale vůbec si neuvědomují, že například i slupky lze využít k mnoha účelům. Slupky totiž obsahují hodně cenných látek, o nichž lidé netuší a zbytečně je vyhazují. V momentě, kdy doma budete mít banány, schovejte si slupky z nich a využijte je například k uvaření skvělého medu.

Lidé by měli konzumovat více banánů

Mezi časté lidské problémy patří to, že neumí konzumovat více zeleniny a ovoce. V jejich jídelníčku poté chybí hodně důležitých látek nebo vlákniny, a i to se může neblaze projevit na lidském organismu nebo zdraví. Pokud by ale lidé začali jíst více banánů, získají do svého těla více draslíku, zlepší se jim trávení, doplní si vitamín B, C a A.

Dále si můžete být jistí, že při pravidelné konzumaci banánů se vám zlepší nervový i svalový systém a posílíte si mozek. Banán lidskému tělu dodá dostatek energie a neobsahuje žádný cholesterol ani tuky, které nejsou pro zdraví příliš dobré. Dopřejte si tedy tento druh ovoce pravidelně a nezapomeňte si schovat slupky například na med, který si můžete doma udělat podle tohoto receptu.

Co budete potřebovat

Na výrobu domácího medu z banánových slupek budete potřebovat:

  • 6 bio zralých banánů
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Příprava medu je velmi jednoduchá

Pokud si nachystáte vše, co potřebujete, můžete se pustit do přípravy medu. Dávejte si ale pozor na to, aby se jednalo o BIO banány a byly opravdu zralé. Připravte si misku s vodou a přidejte do ní špetku soli. Do této misky naložte všechny slupky od banánů a nechte je ve vodě asi 5 minut.

banány a slupky

Uvařte si banánové slupky

Následně po uplynutí 5 minut přendejte slupky od banánu do prázdného hrnce a přilije 1 litr vody. Pomalu přiveďte k varu a jakmile se začne voda v hrnci se slupkami vařit, vypněte plotnu. Takto můžete hrnec z plotny sundat, přikrýt pokličkou a nechat přes noc slupky vyluhovat.

Slijte vodu z hrnce

Jestliže uplynulo několik hodin a slupky byly ve vodě dostatečně dlouho, můžete si vzít cedník a slít si vodu z banánových slupek. Slupky si můžete schovat na jiné pokrmy, ale nyní budete potřebovat pracovat s vodou, která vám zůstala. Polovinu této vody dejte do hrnce a odvažte si ji. Přidejte stejné množství kokosového cukru a povařte asi na 20 minut.

zalévání banánových slupek

Med máte téměř hotový

Už při vaření si můžete všimnout, že tekutina hodně zhoustla. Po dovaření si tedy tuto tekutinu přelejte do prázdných a čistých sklenic. Vše nechte vychladnout, tekutina ještě zhoustne. Med zavřete ve sklenici a uložte na tmavé a chladné místo. Med můžete konzumovat klidně druhý den, ale lepší je, když jej necháte chvíli uležet.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*