Neobyčejné účinky obyčejného medu na lidské zdraví

Fotografie: Pixabay 

Med se od starověku používá jako jídlo i lék. Má velmi vysoký obsah prospěšných rostlinných sloučenin a nabízí několik zdravotních výhod. Nejčastěji se používá na podzim a v zimě k oslazení čaje i výrobě domácích léčivých sirupů proti nachlazení a chřipce. Pojďme se společně podívat na jeho největší zdravotní přínosy.

  • Obsahuje antioxidanty – obsahuje řadu antioxidantů, včetně fenolických sloučenin, jako jsou flavonoidy. Tyto antioxidanty byly spojeny se sníženým rizikem infarktu, mrtvice a některých druhů rakoviny. Mohou také podporovat zdraví očí. Antioxidanty v medu byly spojeny také s příznivými účinky na zdraví srdce, včetně zvýšeného průtoku krve do srdce a sníženého rizika tvorby krevních sraženin.

  • Prospívá srdci – konzumace medu může vést k mírnému snížení krevního tlaku, což je důležitý rizikový faktor pro srdeční choroby.

  • Snižuje cholesterol – zdá se, že med má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Vede k mírnému snížení celkového a „špatného“ LDL cholesterolu při současném zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu.

  • Snižuje hladinu triglyceridů – zvýšené triglyceridy jsou rizikovým faktorem pro srdeční choroby a cukrovku 2. typu. Několik studií ukazuje, že med může snížit hladinu triglyceridů, zejména pokud se používá jako náhražka cukru.

  • Urychluje hojení ran – při aplikaci na pokožku může být med součástí účinného plánu léčby popálenin, ran a mnoha dalších kožních stavů.

Fotografie: Pixabay

Další blahodárné účinky medu

  • Posiluje imunitu

  • Pomáhá s léčbou kašle

  • Podporuje detoxikaci organismu

  • Pomáhá při artritidě

  • Výtečný na potíže s trávením

  • Působí proti nervovým problémům a stresu

  • Pomáhá s lepším spánkem

  • Urychluje léčbu chřipky a nachlazení

  • Skvělý pro dýchací cesty

  • Používá se při vyčerpanosti

  • Obsahuje cenné látky: vitamin A, skupinu vitaminu B, vitamin C, D, E, K, éterické oleje, aminokyseliny, enzymy, bílkoviny, hořčík, vápník, draslík, železo

Nutričně: 1 polévková lžíce medu (21 gramů) obsahuje 64 kalorií a 17 gramů cukru, včetně fruktózy, glukózy, maltózy a sacharózy