Vlastnoručně připravená dezinfekce pro efektivní a zdravé čištění domácnosti. Zbavte se bez výjimky všech nebezpečných mikroorganismů

Fotografie: Freepik

Složitá doba, kterou připravila pandemie koronaviru, si žádá více než kdy jindy zvýšené hygienické nároky na prostředí. K tomuto účelu slouží jak jinak než dezinfekce. Tu však nemusíte kupovat. Na povrchy si můžete připravit svůj vlastní prostředek, který je levný a efektivní.

Co potřebujete na domácí dezinfekční přípravek?

Obstarejte si tyto suroviny:

  • bílý vinný ocet: dle rozměru nádoby
  • jedlá soda: 2 lžíce
  • esenciální olejíček s aroma citronu: pár kapek
  • horká voda: dle rozměru nádoby

Dále budete potřebovat i obyčejný plastový rozprašovač, v kterém ingredience smícháte.

Fotografie: Freepik

Jak připravit domácí dezinfekci na povrchy a proč je tak účinná?

K ruce si vezměte vymytý rozprašovač a nalijte do jedné třetiny bílý vinný ocet. Poté dolijte ze dvou třetin horkou vodou, vsypte dvě lžíce jedlé sody a zakápněte citronovým olejíčkem. Až tekutina zchladne, aplikujte ji na znečištěné povrchy a otřete hadříkem z mikrovlákna. A proč je vlastně tato kombinace surovin efektivní? Vinný bílý ocet má přirozeně dezinfekční a antimikrobiální účinky. Jedlá soda pak dokonale pohltí pachy, působí jako odmašťovač a má antibakteriální efekt. A citronový olejíček působí antisepticky a antibakteriálně.

Sinější dezinfekční prostředek, který zabere i na koronavirus

Rovněž si můžete připravit silnější dezinfekci, která zničí i koronaviry z povrchů. Potřebovat budete:

  • vinný bílý ocet
  • čistý alkohol (minimálně 70%)
  • rozprašovač
  • hadřík z mikrovlákna
Fotografie: Freepik

Jak připravit silnou dezinfekci a použít ji?

V rozprašovací lahvi smíchejte 2/3 vinného bílého octa a 1/3 čistého alkoholu. Směs pak aplikujte na kontaminované povrchy a setřete hadříkem. Nevynechejte ani vypínače světel, kliky, klávesnice u PC či ovladače na TV.

Obecné rady, jak předejít eliminaci mikroorganismů v domácnosti

Na závět pro vás máme pár rad, díky kterým můžete eliminovat množství mikroorganismů ve svém domově:

  • Větrejte místnost alespoň jednou denně po dobu deseti minut. Mikroorganismům se totiž daří ve vlhkém prostředí. Proto čas od času otevřete okno a vpusťte do domova čerstvý vzduch.
  • Ložní prádlo pravidelně vyměňujte. Ideální frekvence je jednou za 14 dní. V případě, že jste nemocní nebo máte doma čtyřnohé mazlíčky, převlékejte peřiny a polštáře jednou týdně.
  • Zouvejte se v předsíni. I na obuvi si můžete do domácnosti zavléct bakterie. Proto po bytě nechoďte v botách, v kterých jste chodili venku.
  • Otírejte často povrchy, které nejvíce používáte. Jak již bylo zmíněno výše, nutné je zaměřit se na vypínače světel, kliky u dveří nebo i příslušenství k počítači.
  • Myjte si ruce pravidelně mýdlem. A to především v případě, že přijdete z města domů. Vhodné je si posléze omýt i obličej. Hygienu rukou nepodceňujte ani před jídlem a po vykonání potřeby na toaletě.
Fotografie: Freepik

Jak předejít nákaze v místech se zvýšenou kumulací osob?

Abyste předešli nákaze koronavirem, je potřeba primárně dodržovat v místech se zvýšeným počtem osob protiepidemická opatření. Mezi ta se řadí:

  • Zvýšená hygiena a dezinfekce rukou.
  • Nošení respirátorů s označením FFP2 nebo KN95 (zejména v MHD, obchodech a v zaměstnání). V zastavěných částech obcí, kde se nevyskytují lidí, postačí chirurgická rouška.
  • Dodržování rozestupů od ostatních lidí v rozmezí alespoň jeden a půl metru, pokud to tedy jde.
  • Doporučeno je rovněž nedotýkat se obličeje, v případě, že jste se rukou chytili madel v autobuse či tramvaji. Mikroorganismy snadno proniknou do těla skrz sliznice.
  • Působte proti nákaze preventivně. Pijte dostatek tekutin. Ideálně čistou vodu, zeleninové šťávy nebo bylinkové čaje. Důležitý je i odpočinek po práci a nepřetěžování organismu dlouhodobým stresem. Ten totiž snadno oslabí imunitu. I dobré duševní rozpoložení vás může ochránit před nákazou. Nenechte si tedy ničím a nikým pokazit náladu.

Zdroj: Healthline

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]