Jsou lepší zelené, žluté nebo přezrálé banány? Každý typ má specifické benefity

Fotografie: TimothyPilgrim / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Banány jsou velmi populární tropické ovoce, kterým nemůžeme sáhnout vedle. Přínosnost ovšem závisí na několik faktorech, hlavně stupni jejich zralosti.

Zelené, žluté nebo už nahnědlé se liší jak chutí, tak i konzistencí a právě obsahem vitaminů či dalších látek. Dnes už je můžeme jíst celoročně, nicméně každá fáze životnosti se hodí trochu na něco jiného. Banány jsou obecně sympatické kvůli velmi snadné manipulaci a i „čistotě“ konzumace. Dají se jíst prakticky kdekoli, díky slupce se neumažete a je pohodlný na celkovou obsluhu. Navíc se hodí i pro delší skladování, nejen rychlou konzumaci.

Přírodní zásobárna zdraví

Kromě výše uvedené praktičnosti jsou zdrojem mnoha zdravotních a nutričních výhod. V první řadě jde i vynikající a přirozený zdroj draslíku, který působí proti hypertenzi. Další na řadě jsou hořčík, vlákniny, bílkoviny, vitaminy (hlavně tedy B6 a kyselina listová), říká lékařka Kim Rose-Francis. Tento i další obsahy se liší právě podle stupně zralosti samotného ovoce.

Nezralý, tedy ještě zelený

Jsou velmi pevné, nejsou sladké, obsahují nejméně cukru a nejvíce škrobu. Jeho konzistence vede k určitému pocitu lepivosti při kousnutí a jsou tak vhodné pro diabetiky i dietáře. Pátráte-li po chuti, volte raději ty, které jsou jen nazelenalé. Jsou už citelně sladší a také snadněji stravitelné. Je to obecně dobrá volba pro diabetiky a kohokoli s odlišnou citlivostí na inzulin.

Kouzlo žlutých banánů

Ty, které nemají ani stopu zelené, už považujeme za plně zralé. Jasně žluté beze skvrn a jsou krásně sladké. Mají vysoký obsah vlákniny i sacharidu a rychle vás zasytí. Proto jsou ideální jako příruční svačinka, a to prakticky do jakýchkoli podmínek. Jde o perfektní volbu pro děti a také během nebo po nemocích pro dorovnání tělesných zásob podstatných látek. Skladujte je v chladu a temnu, nedozrají vám tak rychle. Obvykle jim to trvá jen tři dny.

hromada banánů
Fotografie: Pixabay

Obecně platí, že čím je banán tmavší, tím je sladší. Dužina tohoto ovoce je obecně velmi jemná a citlivá na jakýkoli vnější vliv. Hnědé a přezrálé banány jsou fantastické do dortů, palačinek nebo jiné tepelné úpravy. Toto ovoce patří mezi nejstravitelnější a má blahodárný efekt i na celkovou imunitu organismu. Stejně skloňovaným tématem jsou také jejich protirakovinné účinky.

Možnosti využití

Dejte si například banánový koktejl připravený s přírodním jogurtem. S trochou skořice je to vynikající volba pro rychlou snídani. Kombinace banánu a ovesných vloček už je klasika, která vás nakopne pořádnou dávkou energie a zasytí na dlouhou dobu. Jak už zaznělo výše, banány se krásně hodí k palačinkám.

Zdroj: Fakt, Healthline

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*