Častá konzumace určitých potravin může škodit zdraví více, než si myslíme

Vyvážený jídelníček je základem pro zdraví duševní a hlavně fyzické. Měly by v něm být zahrnuté jak bílkoviny, tuky, tak sacharidy. I dostatečný příjem vitamínů a minerálů je důležitý. Množství konzumovaného jídla by mělo být rovněž odvislé od pohybové aktivity. Příjem a výdej by měl být dá se říct v rovnováze. Člověk by však měl jíst obecně vše, co je energeticky a výživově hodnotné pro tělo. Lékaři ovšem vydali doporučení, jakým potravinám je dobré se raději vyhnout.

Potraviny a nápoje, které lékaři nedoporučují

Mezi základní potraviny a nápoje, které dle odborníků nejsou vhodné pro náš organismus můžeme zařadit:

  • Sladké limonády: jsou vysoce kalorické a obsahují mnoho cukrů. Ty mohou po zvýšené konzumaci sladkých nápojů podporovat vznik cukrovky II. typu, nebo onemocnění srdce. Rovněž mohou být jedním z faktorů, které podpoří zvýšení hmotnosti. Proto je tedy vhodné odepřít si jak nesycené, tak sycené nápoje sladkých chutí.
  • Bílé pečivo: vyrábí se totiž z rafinované bílé pšeničné mouky. Pro tělo není ničím prospěšné. Obsahuje velice nízký obsah vlákniny, a naopak je plné uhlohydrátů a sacharidů. Pakliže ze svého jídelníčku vyčleníte bílé pečivo, podaří se vám dokonce i zhubnout nějaké to kilo navíc. Lepší variantou je pečivo celozrnné a chléb kváskový.

  • Snídaňové cereálie: jsou velmi oblíbené především u dětí. Obsahují ale vysoké množství cukru. Pakliže si cereálie nechcete odepřít, vybírejte takové, které jsou bohaté na vlákninu a není v nich tolik sacharidů. Výbornou variantou jsou například obyčejné ovesné vločky s ovocem.
  • Smažené pokrmy: jídlo, které připravujete při vysoké teplotě na pánvi není zdravé, protože během procesu smažení dochází k vylučování škodlivých chemických látek, jako je například akrolein, akrylamidy, aminy, nebo uhlovodík. Upřednostňujte přípravu pokrmů vařením ve vodě, nebo na páře.

Nevhodné je i sladké pečivo, nebo jídlo z fast foodu

Koblihy, koláče, šátečky, buchty, tyto dobroty lahodí našim chuťovým pohárkům, avšak nejsou pro naše tělo nikterak prospěšné. Obsahují totiž více cukru, než je nezbytné a také jsou plné nezdravých tuků. Pakliže si nechcete odepírat sladkosti, vsaďte raději na hořkou čokoládu, nebo řecký jogurt. Obecně je známé, že i jídlo z fast foodů není nijak prospěšné pro náš organismus. Jsou plné tuků, cukrů, sodíku a mohou podpořit rozvoj srdečních nemocí a diabetu. Ideálnější variantou je připravit si hamburger doma, z celozrnného pečiva a kvalitního masa, bez přidané soli a konzervantů.

Zmrzlina ano, ale jen ovocná

Smetanové zmrzliny, které si rádi kupujete obzvlášť v letních měsících jsou sice velmi chutné, ale také kalorické a plné cukrů. Častá konzumace zmrzliny může způsobit nadváhu, nebo obezitu, což nepřispěje zdravému srdci. Vyrobte si raději zmrzlinu domácí, z čerstvého zralého ovoce, bez přidaných cukrů. Sladit případně můžete například přírodními sladidly. Vhodný je med, nebo třtinový cukr.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]