Bleskurychlý moučník z kefíru

Chystá se k vám návštěva a vy nemáte moc času na přípravu dezertu. Jak klasické. Překvapte své hosty třeba kefírovým moučníkem, který je velmi lahodný.

Tento jednoduchý dezert je navíc doplněný o šťavnaté rozinky. K šálku kávy jde o ideální dezert. Zamilujete si ho už jen proto, jak jednoduché je ho připravit. Nezabere vám to téměř žádný čas a všichni vás budou opěvovat a chválit, jaká jste skvělá hospodyňka a jak jste všechno skvěle zvládla připravit. Prozradíme vám recept.


Co budete potřebovat

Připravte si dvě vejce, 120 gramů krupicového cukru, 30 gramů rozpuštěného másla, 250 mililitrů kefíru, 320 gramů polohrubé mouky, 10 gramů kypřícího prášku do pečiva a 100 gramů rozinek. Začněte tím, že si rozmícháte v středně velké míse vejce spolu s krupicovým cukrem. Posléze přilijte kefír, zchladlé rozpuštěné máslo, vsypte prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek.


Až na závěr do připraveného těsta zakomponujte rozinky. Pochopitelně je předtím můžete namočit do rumu, stejně jako to děláte v případě jiných dezertů. Pak si vezměte plech, ideálně však hlubší pekáč vystlaný pečícím papírem a nalijte do něj připravené těsto s rozinkami. Nezapomeňte si předehřát troubu na 180 stupňů. Do rozehřáté trouby pak dejte dezert péct na 20 až 30 minut.

Hotový moučník dozdobte cukrem

Až bude dezert upečený, vyjměte ho z trouby a po zchladnutí posypte moučkovým cukrem.. Podávejte ho pokrájený na menší porce. Hodit se k němu bude také kopeček šlehačky. Pokud chcete pro své blízké připravit vylepšenou verzi kefírového moučníku, můžete do těsta zakomponovat také leté oříšky. Je na vás, zda zvolíte vlašské oříšky nebo raději lískové. Přidat lze také nastrouhané jablíčko nebo jiné čerstvé ovoce dle preferencí.


Upečený piškot pak bud skvěle chutnat s čokoládovou polevou, pokud dáváte raději přednost bílkové, nevadí. Ta bude také chutnat skvěle. Z kefírového korpusu lze připravit i narozeninový dort. Stačí jej vylít do kulaté formy a po upečení prokrojit v polovině a promazat oblíbeným krémem. Dobře bude chutnat pudinkový nebo smetanový krém. Ten můžete pochopitelně doplnit také o ovoce jako jsou jahody, maliny nebo borůvky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]