Castella je velice chutný japonský dezert. Oblibu si získal po celém světě. A není divu. Jde opravdu o pozoruhodný a velmi chutný dezert.
Tato pochoutka je v Japonsku připravovaná ve výrobním měřítku a je vyvážená do různých zemí světa. Aby byl dezert tak chutný, jako je jeho japonský originál, je nutné si pamatovat několik důležitých věcí. Za prvé, počet přísad přímo závisí na velikosti formy. Za druhé, vaječné těsto se peče při nízké teplotě ve vodní lázni v troubě.
Důležitá je správná forma
Jak již bylo řečeno, určitě množství surovin patří do určité velikosti formy. V našem případě je potřeba připravit si čtvercový pekáč o průměru 18 centimetrů.
Na těsto si připravte 100 gramů pšeničné mouky, 100 gramů másla a stejné množství cukru. Potřeba bude také 100 mililitrů mléka a šest vajec. Podle chuti také vanilkový extrakt. Pokud toto máte, můžete se dát do přípravy samotného těsta. Postupujte přesně podle receptu.
Oddělte bílky od žloutků a mouku prosejte. Poté v hrnci smíchejte mléko a máslo. Ingredience rozpusťte na mírném ohni a poté nalijte horkou směs do mouky. Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Pak do těsta přidávejte žloutky jeden po druhém. Nakonec přidejte tekutý vanilkový extrakt. Množství je v tomto případě zcela na vás. Z bílků pak ušlehejte sníh, přidejte cukr a poté lehce vmíchejte do zbytku těsta.
Míchejte opravdu opatrně
Bílky je třeba do těsta zašlehávat opravdu opatrně, ideálně proti směru hodinových ručiček. Pak připravte formu na pečení. Obalte ji potravinovou fólii zevnitř i z venku. Zabalte ji do pečícího papíru a zvenku ji obalte alobalem. Nyní do formy nalijte těsto a vyrovnejte povrch. Takto připravenou formu dejte do většího pekáče. Ten naplňte horkou vodou a dejte do trouby.
Koláč pečte ve vodní lázni v troubě při teplotě 150 stupňů. Pečte zhruba 65 až 70 minut. Po této době dezert z trouby vyndejte a je hotovo. Nechte vychladnout a nakonec nakrájejte na obdélníkové porce. Pokud máte rádi dezert pocukrovaný, můžete na vršek nasypat moučkový cukr, případně alespoň nazdobit talířek šlehačkou a kakaovým práškem.