Vláčný a neuvěřitelně chutný dezert má hodně ovocné náplně

Připravíte ingredience, smícháte je všechny dohromady a dáte péct. I tak jednoduchá může být příprava dezertu.

Jednoduchý. Vláčný. Chutný. Přesně těmito superlativy se dá popsat dezert, který si společně přichystáme. Patří do něj ovoce a běžné ingredience, které má pravděpodobně každý, kdo alespoň jednou za čas peče doma ve spižírně. Případně je hravě dokoupíte v každém obchodě s potravinami. Výsledek je přitom famózní.

Smícháte hrušky se švestkami

Na dezert budeme potřebovat tři vejce, sedm polévkových lžic cukru, čtvrt lžičky soli, osm gramů vanilkového cukru, čtyři polévkové lžíce fermentované smetany, trochu slunečnicového leje, sklenici mouky, půl čajové lžičky sody, dvě hrušky a asi deset švestek. Nutné je připravit také dvacet gramů másla a trochu pudrového cukru na ozdobu. První je důležité vyšlehat vejce, cukry a sůl do hladka. Poté přidejte smetanu a olej.

Všechny tyto suroviny míchejte, až se spojí v jednolitou hmotu. Potom je potřeba přidat po troškách mouku a také jedlou sodu. I nyní je důležité veškeré ingredience dobře promíchat, aby v těstě nezůstali žádné hrudky. Připravené ovoce si nakrájejte na kostičky a ty pak přidejte do těsta. I nyní je pochopitelně důležité vše důkladně zamíchat. Ovoce by mělo být rovnoměrně v celém těstě.

Plech nebo mísa musí být vymazaná

Těsto můžete péct na klasickém plechu nebo například ve skleněné zapékací misce. Důležité je však povrch vymazat máslem, případně olejem. Možné je také vystlat dno i strany pečícím papírem, vymazání je však mnohem lepší a efektivnější.

Těsto pak do připravené nádoby vylijte a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte na 180 stupňů po dobu 35 minut. Pochopitelně se doba pečení odvíjí od výhřevnosti vaší trouby. Zkuste tedy test párátkem nebo špejlí, případně pečte kratší nebo delší dobu.

Po dopečení nechte koláč alespoň mírně vychladnout a poté ho vyjměte ze zapékací misky či pekáče. Následně je dobré vyčkat, až vychladne úplně. Pokud chcete, můžete ho posypat moučkovým cukrem. Vychladlý dezert nakrájejte na kousky a můžete ho podávat. Pro slavnostní příležitosti lze ovocný dezert na talířku dozdobit pomocí šlehačky nebo zbylých kousků ovoce. Případně můžete alespoň talíř poprášit moučkovým cukrem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]