Japonský recept: Extra nadýchaný piškotový mini dortík na jogurtové bázi. Každého dostane svou nadýchanou strukturou

Pokud jste nikdy nezkoušeli upéct si něco z jogurtu, nyní nastala pravá chvíle tento fakt změnit. Jogurt totiž zařídí, že bude těsto krásně nadýchané, což u dortu oceníte. 

Víte, co je jednou z nejlepších věcí na oslavách? Hromada dobrého jídla, které a vás vykukuje ze všech stran  jen čeká na to, až jej ochutnáte. A vůbec nejlepší je potom samotný dort, který vás potěší jakožto sladká tečka na závěr. Tento konkrétní je velice snadný na přípravu a co víc, výsledek je vždy a zaručeně nadýchaný, jelikož se připravuje z bílého jogurtu. Po upečení je už jen na vás, co se rozhodnete s dortem udělat dále, lahodný je sám o sobě, ale marmeláda mu určitě také neuškodí.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Hladká mouka – 3 lžíce
  • Kukuřičný škrob – 1 lžíce
  • Bílý jogurt – 240 g
  • Citronová kůra – z 1 citronu
  • Sůl – 2 špetky
  • Bílek – 3 kusy
  • Žloutek – 3 kusy
  • Moučkový cukr – 5 lžic
  • Citronová šťáva – 1 lžíce

Nejprve si nachystejte větší mísu. Vejce rozklepněte a důkladně oddělte bílky od žloutků. Žloutky nakonec přemístěte do větší mísy a přidejte k nim bílý jogurt, citronovou kůru, kukuřičný škrob, hladkou mouku a sůl. Důkladně směs prošlehejte, dokud se všechny suroviny nepropojí. Bílky dejte do jiné mísy a ujistěte se, že daná mísa není vůbec mastná.

Zároveň proveďte kontrolu i bílků, ty totiž nesmí obsahovat ani kousek žloutku, jinak byste je už nevyšlehali. Nyní, když je vše v pořádku, můžete začít bílky šlehat do té doby, než vám z nich vznikne tuhý sníh. Postupně do něj přidávejte citronovou šťávu a moučkový cukr. Hotový sníh, který vám tvoří kopečky, nyní přemístěte do mísy, ve které máte vyšlehané žloutky a směs důkladně promíchejte stěrkou krouživými pohyby odspoda nahoru.

Hotový dort si zamilujete na první kousnutí

Kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto. Do větší formy nalijte teplou vodu a umístěte do ní formu s dortem, obojí poté dejte do trouby, kterou jste si předehřáli na 150 stupňů. Pečte dort po dobu 30 minut a poté teplotu snižte na 140 stupňů, dort dopékejte dalších 30 minut.

Po uplynutí této doby troubu vypněte, ale dort v ní nechejte ještě dalších deset minut. Následně ho vyndejte z trouby i z formy a na závěr ho posypejte moučkovým cukrem. Poté je jen na vás, jestli se ho rozhodnete rozříznout a naplnit marmeládou s krémem, či ho budete podávat sám o sobě. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*