Japonský tvarohový koláč s mascarpone ukazuje kouzla místní kuchyně

V Japonsku se tento lahodný a jemný koláč peče již několik stovek let a v zemi je k dostání prakticky všude. Jeho recept se po světě šíří rychlostí blesku. Je totiž pro svou nezaměnitelnou chuť velice populární a oblíbený, je to taková lehčí varianta klasického cheesecaku. Je ideálním dezertem k snídani, svačině, nebo odpolední kávové, či čajové siestě. Jeho vláčnost a nadýchanost je připisovaná hlavně italskému sýru mascarpone, který v receptu hraje prim. Vyzkoušejte si tento netradiční japonský koláč a zamilujete si ho nejen vy, ale všichni ostatní, kterým dáte ochutnat.

Co si připravit před pečením japonského koláče

Na přípravu těsta budete potřebovat tyto suroviny:

  • 5 vajec
  • 230 gramů italského sýra mascarpone
  • 75 mililitrů mléka
  • 35 gramů másla

Také je potřeba si obstarat: asi půl šálku moučkového cukru, čtvrt šálku pšeničné mouky, kandovanou citronovou kůru, nebo čerstvou z chemicky neošetřeného citronu, trochu soli, a lžíci bramborového škrobu.

Jak postupovat při přípravě těsta

Ve vodní lázni si ve střední míse smíchejte změklé máslo, mléko a mascarpone, míchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. Pak odstavte a nechte chvíli vychladit. U vajec oddělte žloutky od bílků a z nich vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zapracujte i moučkový cukr.

Následně do hmoty, která byla ve vodní lázni vmíchejte žloutky, citronovou kůru, mouku a bramborový škrob. Všechny suroviny důkladně propojte. Nakonec do těsta lehce vmíchejte již vyšlehaný bílkový sníh. Připravte si plech s trochou vody, do kterého vložte nejlépe kulatou formu na koláč, vystlanou pečícím papírem. Vlijte do ní všechno připravené těsto a zarovnejte.

Pečte v troubě asi patnáct minut při 200 stupních Celsia. Pak snižte po čtvrt hodině teplotu na 140 stupňů a dopékejte koláč asi půl hodiny. Hotový dezert vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Můžete jej posypat také moučkovým cukrem.

Pokud máte rádi čokoládu, lze jej polít i čokoládovou polevou. Ke koláči se ovšem hodí i čerstvé ovoce (jahody, borůvky, banány, maliny, broskve, meruňky) a pořádná porce čerstvě ušlehané šlehačky. Tento korpus je velmi jemný a chutný a hodí se rovněž na výrobu různých druhů narozeninových dortů. Je to jen na vaší fantazii a šikovnosti. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]