Jedinečné a netradiční bramborová polévka, kterou si rodina zamiluje

Bramboračka je tradiční bramborová polévka, která se velmi snadno připravuje, je sytá a přitom úžasně aromatická. Tento recept připravíte ze základních surovin, které doma určitě máte i v tuto chvíli. Budete potřebovat standardní vývar, tj. Maso na kosti, zeleninu, klobásu a brambory. Použít můžete to, co máte sami nejraději. V krajním případě můžete použít jen vodu a klobásu. Nicméně klasický vývar chutná mnohem lépe.

Co budete potřebovat a jak bude polévka chutnat ještě lépe?

Kromě toho základního budete potřebovat i řadu bylinek. Ideální jsou čerstvé, protože ty dodají spoustu chuti. Kopr a petrželka jsou naprostou nutností, bez které nebude chutnat, jak by měla. K tomu ale můžete přidat i své oblíbené byliny, které máte rádi. Podívejme se, co všechno budete potřebovat na přípravu tohoto jedinečného pokrmu. Připravte si:

  • krůtí maso nebo kosti,
  • voda – 2 litry,
  • mrkev – 2 ks,
  • petržel,
  • celer – podle chuti,
  • pórek – bílá část,
  • brambory – 4 ks,
  • klobása – 150 g,
  • bobkový list,
  • zelené byliny – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • sůl – špetka,
  • pálivá paprika – špetka,
  • majoránka – 1 lžička,
  • máslo – 2 lžíce,
  • mouka – 1 lžíce,
  • kopr – hrst.

Pracovní postup

Maso zalijte 2 litry studené vody a vařte, dokud se neuvolní bílkoviny v podobě pěny. Odstraňte pěnu a přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou zeleninu – mrkev, petržel, celer a bílou část pórku. Do hrnce přidejte bobkový list, 2 zrnka nového koření, pepř a lžičku soli. Vařte asi 20 minut. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky.

Klobásu nakrájejte na kostky a smažte na lžíci másla. Poté přidejte brambory s klobásou do polévky. Dochuťte pálivou paprikou (nebo feferonkou) a majoránkou. Vařte dalších 30 minut, dokud brambory nezměknou. Na samém konci na pánvi, na které byla klobása, rozpusťte lžíci másla, přidejte lžíci mouky a smažte do zlatova. Poté přidejte do polévky. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem. Je-li třeba, přidejte kopr.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]