Pokud máte chuť na lahodný oběd, který vás zasytí, ale zároveň se po něm nebudete cítit přehnaně těžce, tak masová směs s rýží je ideálním řešením.
Většina lidí, co již mají vlastní domácnost, řeší skoro každý den jedno a to samé dilema. Co si dneska uvařit k obědu? Někdy přijde inspirace sama od sebe, jindy je potřeba si trochu pomoci kvalitním receptem. Výhoda masové směsi s rýží je ta, že tento lahodný oběd budete mít vcelku rychle uvařený a ani za něj neutratíte tolik peněz.
Ingredience a postup přípravy pokrmu
Na přípravu rýže budete potřebovat:
- Sto dvacet mililitrů oleje
- Tři sta gramů klasické rýže
- Jednu polévkovou lžíci másla
- Sůl dle chuti a potřeby
- Středně velkou mísu
- Cedník
- Pánev
Na masovou směs budete potřebovat:
- Dvě stě padesát gramů masa
- Jednu středně velkou cibuli
- Dva stroužky česneku
- Jednu papriku
- Tři listy pekingského zelí
- Jednu polévkovou lžíci rajčatového protlaku
- Dvacet mililitrů sójové omáčky
- Jednu lžíci hladké mouky
- Pepř dle chuti
- Tři sta šedesát mililitrů vody
- Dvacet gramů bylinek dle vašeho výběru
- Nůž
- Pánev
- Lis na česnek
Klasickou rýži nasypejte do mísy a zalijte ji vodou. Nechejte ji asi na patnáct minut odležet, aby se pořádně nasákla. Po uplynulé době slijte přebytečnou vodu přes cedník a do pánve nalijte dvacet mililitrů oleje, přihoďte i kousek másla. Nechejte rozpálit a přidejte scezenou rýži, chvíli ji restujte. Po cca pěti minutách přilijte vodu, osolte a přiveďte k varu, plamen snižte, zakryjte poličkou a nechejte rýži uvařit za občasného míchání.
Oběd je lahodný a rychle hotový
Během toho se můžete vrhnout na přípravu masové směsi. Vezměte si cibuli, oloupejte ji a na krájecí desce nakrájejte na menší kostičky. Do pánve nalijte olej, rozpalte jej a cibuli na něm začněte restovat. Než cibule zesklovatí, vezměte si maso dle vašeho výběru a to nakrájejte na kostičky. Je vcelku jedno, jestli použijete kuřecí, vepřové nebo hovězí, výběr je čistě na vás a na tom, co máte nejraději.
Poté jej vhoďte do pánve k cibuli a zprudka opečte ze všech stran, plamen stáhněte. Pekingské zelí omyjte pod vodou a nakrájejte na kousky, přihoďte do pánve a to samé proveďte i s paprikou s tím rozdílem, že ji nakrájíte a nudličky.
Celkový vzhled pokrmu dost oživíte tím, že do něj přidáte více druhů papriky, třeba žlutou a červenou. Zamíchejte a nechejte vše chvíli restovat, poté si prolisujte česnek, přidejte a na závěr dodejte i rajčatový protlak.
Dochuťte potřebným množstvím soli a pepře a dohromady zamíchejte. Zalijte sójovou omáčku a vodou, poprašte moukou a nechejte pod pokličkou asi okolo třiceti minut pomalu provařovat. Poté pokličku sundejte a chvíli počkejte, než se odpaří přebytečná voda. Na závěr nasekejte bylinky dle vašeho výběru a vhoďte do směsi, řádně zamíchejte. V tuto chvíli by i rýže měla být připravena k servírování. Dobrou chuť!