Smažené plněné MINI LANGOŠE: Chutný tradiční pokrm, který není vůbec složitý

Koláče jsou oblíbeným pokrmem a potěší každou návštěvu. Jeho příprava nemusí být nijak složitá a vejdeme se do 60 minut. 

Oblíbeným druhem koláče jsou pirohy. Jedná se o nekynuté knedlíky, které mají původ ve střední Evropě. Jejich tvar může připomínat trojúhelník, ale i čtverec nebo obdélník. Kreativní můžeme být také při výběru náplně. Dle tradičního receptu do pirohů patří zelí, maso, sýr, ale i ovoce. Recept na ně se již v moderních kuchařkách nevyskytuje a to hlavně proto, že vzhledem ke smažení se nejedná o zdravý pokrm. V našem receptu se podíváme na jeho masovou podobu. 

Budeme potřebovat tradiční těsto

Na pirohy si připravíme jednoduché těsto, které není nijak složité a skládá se z obvyklých surovin. Budeme potřebovat 800 gramů pšeničné mouky, 300 mililitrů mléka, 11 gramů droždí, cukr a špetku soli. Lžíci cukru jednoduše rozpustíme ve vodě a k této směsi přidáme nadrobené droždí. Pečlivě spolu ingredience promícháme a necháme pracovat. Ideální doba na práci droždí s vodou je 10 minut. 

Mezitím si do větší mísy prosejeme mouku a smícháme ji se lžičkou soli. Jakmile je směs s droždím hotová, přidáme i tu. Nakonec do mísy nalijeme odměřené mléko a vypracujeme vláčné těsto. To přikryjeme a necháme odložené v pokojové teplotě po dobu 40 minut. Těsto nám mezitím nakyne. Doba, po kterou bude těsto pracovat, je ideální pro přípravu náplně. Na tu budeme potřebovat hlavně mleté maso. 

Připravíme si masovou směs na pirohy

Na přípravu směsi budeme potřebovat půl kilogramu mletého masa a to ideálně hovězího. Připravíme si také 300 gramů cibule, 70 mililitrů vody a 100 mililitrů slunečnicového oleje. Na dochucení budeme potřebovat nejen sůl, ale hodit se nám bude i pepř. Mleté maso nejprve promícháme s kořením a také s cibulí, kterou si nadrobno nakrájíme. Těsto si vyválíme a vytvoříme pomocí tvořítka malá kolečka. Pomocí lžičky do každého potom vložíme odpovídající množství směsi. 

Kolečko jednoduše přehneme na polovinu a těsto k sobě zmáčkneme tak, aby se náplň nemohla dostat ven. Vzniknou nám tak malé kapsičky plněné lahodným masem. Na pánvi si rozpálíme dostatečné množství oleje a jednotlivé taštičky na něm usmažíme. Taštičky by měly být dozlatova opečené, musíme ale dávat pozor, abychom je nespálili. Pirohy jsou nejlepší, pokud se konzumují dokud jsou teplé. Můžeme si je připravit ale i s jinou náplní. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]