Jednoduchý a levný zákusek z džemu: Stačí vám jen tři ingredience

Pokud si myslíte, že nelze připravit chutný zákusek z levných surovin, jste na omylu. Vyzkoušejte tento recept a přesvědčíte se o opaku. Je především lehký a nezatíží žaludek po dobrém a vydatném obědě. Je totiž postaven z větší části na želatinovém základu.

Jaké ingredience budete potřebovat na levný a rychlý zákusek?

Připravte si tyto suroviny:

  • 200 gramů ovocného džemu dle obliby
  • 10 gramů želatiny (nebo agar-agar)
  • 200 mililitrů vody

Jak postupovat při přípravě rychlého zákusku z džemu?

Nejlepší bude zákusek, pokud jej připravíte z domácího džemu. Hodit se bude v podstatě jakýkoliv. V rendlíku si rozmíchejte želatinu s vodou, přiveďte ji k varu. Až začne houstnout (cca po deseti minutách), přilijte do ní oblíbený domácí džem a promíchejte vařečkou. Dál vařte asi dvě minuty a pak směs odstavte z plotny.

Proces tuhnutí zákusku a servírování

K ruce si vezměte plastovou nebo skleněnou mísu a vlijte do ní směs z džemu a želatiny. Nádobu přikryjte potravinovou fólií a dejte tuhnout do lednice aspoň na půl hodiny. Poté ztuhlý zákusek naporcujte a podávejte.

Možná vám připomene svou konzistencí z Návštěvníků (seriál populární v 70. a 80. letech minulého století) známé a proslulé „amarouny“. Přejeme dobrou chuť!

Jak želatinový zákusek vylepšit?

Pokud máte doma ve spíži i kompoty švestek, meruněk, višní, nebo třeba třešní, můžete je rovněž použít k přípravě želatinového zákusku. Stačí místo džemu přidat k želatině šťávu z kompotu, jednotlivé dílky ovoce a mírně povařit.

Polotekutou hmotu pak dejte tuhnout stejným způsobem. Možná bude v tomto případě nutné přidat trochu více želatiny, aby dezert skutečně ztuhnul. Dokonalý bude při servírování třeba s kopečkem čerstvě ušlehané smetany. Oceníte jeho jednoduchost, lehkost a osvěžující chuť. I z mála se dají tvořit sladké dobroty, stačí jen zapojit fantazii.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]