Jednoduchý a přesto lahodný: Vyzkoušejte tento voňavý piškot s jablky a mandlemi

Sladký piškot se dá připravit v nejrůznějších obměnách. V kombinaci s ovocem je snad nejlepší. Kromě bublaniny si můžete připravit i koláč jablečný, který vám svou vůní připomene tak trochu Vánoce. Jeho chuti neodolá nikdo.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu piškotu s jablky?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 2 jablka
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 100 gramů krupicového cukru
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 100 mililitrů slunečnicového oleje
  • 110 gramů jogurtu s vanilkovou příchutí
  • trochu strouhané citronové kůry (z bio citronu)
  • 220 gramů polohrubé mouky
  • 16 gramů prášku do pečiva
  • 1 lžičku jablečného džemu
  • hrst nasekaných a loupaných mandlí
  • moučkový cukr dle chuti

Jak postupovat při přípravě piškotu s jablky?¨

Nejprve si oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na středně velké kostičky. Poté ovoce vložte do misky, zakápněte citronovou šťávou (1 až 2 lžíce) a promíchejte.

V jiné míse si vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem do pěny a postupně přidejte i vanilkový cukr, vanilkový jogurt, nastrouhanou citronovou kůru, lžíci citronové šťávy, olej, prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a dobře promíchejte, abyste získali homogenní polotekuté těsto.

Fáze pečení a servírování piškotu s jablky a mandlemi

Nyní si k ruce vezměte plech na pečení (nebo kulatou koláčovou formu) a vystelte ho pečícím papírem. Na dno rozprostřete pokrájená jablka a přelijte je připraveným těstem. Koláč dejte péct do trouby na asi 45 minut při teplotě 180 °C.

Až se piškot upeče, vyjměte jej z trouby a vyklopte na tác. Povrch potřete jablečným džemem, posypte nadrcenými mandlemi, zaprašte moučkovým cukrem a podávejte například s šálkem dobré kávy, kakaa či s čajem.

Hodit se bude k porci i kopeček čerstvé šlehačky, nebo zakysaná smetana.

Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]