Jednoduchý a rychlý čokoládový dort zvládne i naprostý začátečník

Kdo by nemiloval proslulou čokoládu, která se hodí i na dort. Jejich druhů je celá řada. Od hořké po mléčnou až bílou. Všechny jsou zkrátka geniální. Lze ji jíst jen tak, nebo pomocí ní připravovat lahodné čokoládové dezerty. Proslulý je především fondán, který se přímo rozplývá na jazyku. Jestli ale preferujete klasický piškot, pak vás potěšíme tímto skvělým a rychlým receptem na čokoládový dort. Zvládne ho i začátečník. Pusťte se do toho!

Co budete potřebovat na výrobu těsta?

Na čokoládový dort si obstarejte především tyto ingredience:

  • sklenici kefíru
  • sklenici cukru
  • sklenici polohrubé mouky
  • jedno vejce

Dál budete potřebovat: malou lžičku jedlé sody, špetku soli, 50 mililitrů slunečnicového oleje, 2 lžíce kakaa v prášku.

Co budete potřebovat na výrobu krému?

Aby byl váš čokoládový dort pěkně vláčný, je potřeba si připravit i krém, ten zhotovíte z 350 mililitrů smetany ke šlehání a třech lžic moučkového cukru.

Jak postupovat?

V malé misce nejprve smíchejte kefír se lžičkou jedlé sody a nechte odstát. Mezitím si do hlubší mísy rozklepněte vejce, přidejte krystalový cukr a špetku soli. Následně metličkou vymíchejte do pěny. Do vaječné směsi pak vlijte olej a kefír se sodou. Opět promíchejte, aby se všechny suroviny dobře spojily. Nakonec do těsta prosejte ještě polohrubou mouku a vsypte kakaový prášek.

Vznikne tak polotekuté čokoládové těsto. Toto množství vystačí na dort o rozměrech asi 18 až 20 centimetrů. Připravené těsto pak vlijte do čtvercové, či kulaté formy vymazané máslem a vysypané moukou. Můžete vypodložit i pečícím papírem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 minut při 180 stupních Celsia.

Příprava krému a kompletace dortu

Až bude čokoládový korpus upečený, nechte ho vychladnout. Pak si připravte krém do svého zákusku. Ten snadno vyrobíte z vyšlehané smetany a cukru. Smetanový krém pak ještě dejte aspoň na čtvrt hodiny vychladit do lednice. Následně si k ruce vezměte opět čokoládový korpus a rozdělte ho na dvě poloviny širokým a ostrým nožem.

Poté na řadu přijde vychlazený krém, kterým potřete spodní díl dortu, pak přiložte vrchní díl a také jej potřete. Dort můžete zahladit krémem celý. Na vrch je možné umístit ovoce dle libosti, nebo vydlabat část koláče ještě před pomazáním a posypat čokoládovými drobky. Skvěle se hodí do této kombinace banán a jahody. Tímto ovocem lze prokládat i jednotlivé vrstvy čokoládového korpusu. Přejeme dobrou chuť. A nezapomeňte nechat dort dobře vychladit. Bude ještě lepší!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]