Jednoduchý dezert z jedné unikátní suroviny, který zvládnete raz dva

Dezert nemusí vždy škodit našemu zdraví. Tento to jenom potvrzuje. Mléčné produkty jsou obecně velice často doporučovány odborníky na stravování. Obsahují mléčné kultury, probiotika a mnoho vitamínů. Jsou takovým pohlazením pro náš žaludek a mnohdy jej i chrání. Mohou podpořit i samotné trávení.

Mléčné výrobky jako zdroj vápníku a jódu

Některé zdroje stále uvádí, že mléčné výrobky zdraví prospěšné zdaleka nejsou, tyto teorie jsou ale nadále vyvraceny. Občas člověk vlastně ani neví, čemu by měl věřit. Důležité však je, jak mléčné výrobky působí přímo na vás. Někomu vyhovovat nemusí, jiný je zase vyhledává pro blahodárné účinky. Mléčné výrobky jsou plné proteinů a díky nim můžeme našemu tělu dodat i jistou dávku vápníku, který je potřebný pro pevné a zdravé kosti. Mimo jiné také obsahují jód, který pro změnu potřebujeme k dobré činnosti štítné žlázy. Mléčné výrobky tedy nebudou zas tak špatné, co myslíte?

Připravte si zdravý proteinový koláč

Součástí receptu na tento koláč je především kravský sýr. K dostání je hlavně ve specializovaných bio prodejnách, ale najít byste ho měli už i na běžném trhu. Budete tedy potřebovat:

  • 800 gramů čerstvého (sladkého) kravského sýra
  • 250 mililitrů mléka
  • 6 velkých vajec
  • 100 gramů cukru, jeden balíček vanilkového cukru, 60 gramů kukuřičného škrobu, lžíce mouky

Na dochucení těsta pak můžete použít i rozinky, nebo jakékoliv jiné oblíbené sušené i čerstvé ovoce.

Jak postupovat?

U vajec oddělte žloutky od bílků, z těch pak vyšlehejte tuhý sníh. Do velké mísy dejte čerstvý kravský sýr s vaječnými žloutky a mixérem smíchejte. Postupně do směsi přidávejte mouku a cukr. Nakonec vsypte i škrob. Nyní nastává čas smíchat bílky se sýrovou hmotou. Sníh z bílků vmíchávejte velice opatrně, nyní již ručně.

Připravené těsto, které jste si vytvořili, nyní přesuňte na plech, který jste si vymazali máslem a vysypali moukou. Sýrovou směs rovnoměrně rozprostřete a vložte do trouby péct asi na 60 minut, při 180 stupních Celsia. Po necelé půl hodině se může stát, že povrch koláče značně zezlátne, proto jej přikryjte alobalem, aby se při další půl hodině pečení nepřipálil.

Servírování sýrového koláče

Až se koláč dopeče, nechte jej ještě asi půl hodiny vystydnout a podávejte nařezaný na menší kousky. Přidat k dezertu můžete čerstvé ovoce, nebo je k němu skvělá jakákoliv ovocná zavařenina. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]