Jednoduchý hrníčkový jablečný dort pro každou příležitost

Zákusky, koláče a dorty zpestřují sváteční dny, nebo jsou podávány návštěvám. Chcete-li poctít neočekávanou návštěvu nebo máte-li málo času na přípravu jemného a chutného zákusku ke kávě či k čaji, není nic jednoduššího než se pustit do následujícího výborného jablečného dortu. Zamilují si jej jak děti, tak dospělí a budete si jej rádi připravovat často a s chutí.

Ingredience a příprava jednoduchého jablečného dortu

Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat následující ingredience:

  • hladká mouka – ½ hrnku (130 g)
  • moučkový cukr – ½ hrnku (130 g)
  • vejce – 4 ks
  • prášek do pečiva – 1 kávová lžička
  • vanilkový cukr – 8 g
  • jablka – 2 ks

Postup přípravy jednoduchého jablečného dortu

Dort připravíte podle následujícího postupu:

  • Do hluboké mísy rozklepněte vejce, přidejte moučkový a vanilkový cukr a vyšlehejte je při vysoké rychlosti do tuhé nadýchané pěny (měla by mít bělavou barvu a metličky v ní zanechávaly rýhy).

  • Hladkou mouku prosejte s práškem do pečiva – jemně vmíchejte krouživými pohyby směrem zdola nahoru, dokud není těsto dostatečně homogenní.

  • Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

  • Přidejte jablka do těsta a rovněž důkladně promíchejte.

  • Připravte si plech s pečicím papírem (ideálně hluboký na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček).
  • Vylejte těsto na plech a rovnoměrně jej rozprostřete.

  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 minut (dokud nezhnědne a těsto se nepřestane lepit na špejli).

  • Po upečení vyklopte dort na mřížku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Dort je podávaný po vychladnutí nakrájený na plátky na samostatných talířcích a posypaný moučkovým cukrem. Pokud chcete zákusek ještě vylepšit, můžete k němu přidat kopeček zmrzliny nebo šlehačku, případně do těsta můžete kromě jablek přidat také další ovoce.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]