Neskutečně jednoduchý recept na lahodný švestkový koláč, který vám připomene letní prázdniny u babičky

Upečte si lahodný švestkový koláč, jehož těsto je tak jemné, že se vám bude rozpouštět na jazyku. Recept je přitom velmi jednoduchý.

Pokud rádi mlsáte, ale nechcete trávit v kuchyni hodiny, abyste si něco dobrého upekli, jednoduchý recept na lahodný švestkový koláč je pro vás tím pravým řešením. Krom toho se blíží podzim, takže proč si nenechat provonět celý dům jedinečnou švestkovou vůní. Měli byste si však dát pozor, aby vám ho nikdo nesnědl, protože díky svému měkoučkému těstu ho budete chtít více a více. Na nic tak nečekejte a vrhněte se do toho.

Výborný švestkový koláč s jemným těstem

Koláč kromě velmi jemného a měkkého těsta přinese do vašeho domu jasnou švestkovou vůni. Krom toho, pokud používáte sladkou odrůdu, nemusíte přidávat mnoho cukru, takže je recept krásně variabilní. Když je koláč ještě teplý, může mít nahořklou chuť, takže ho nechte nejprve vychladit a poté podávejte. Švestka po ochlazení totiž dostatečně zesládne a vy si budete moci vychutnat tento skvělý dezert. K vaření budete potřebovat následující přísady:

  • 110 gramů změkčeného másla
  • 100 gramů cukru
  • Vanilin, dle chuti
  • 120 gramů mouky
  • Špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 9 ks čerstvých švestek (odrůdu vyberte dle vašich preferencí)
Fotografie: Pexels

Postup pro vaření

  • Nejprve ze všeho si připravte máslo, které jednoduše vyndáte z lednice a necháte he rozpustit. Pokud to bude trvat dlouho, můžete ho ohřát v pánvi nebo mikrovlnce.
  • Do rozteklého másla nalijte nyní sůl, vanilin, cukr (pokud chcete, před smícháním cukr promíchejte se špetkou skořice) a šlehejte, dokud nebude směs dostatečně nadýchaná.
  • Postupně přidejte dvě vejce. Vložte první, pořádně směs vyšlehejte mixérem a pak vložte druhé a znovu mixujte do hladka.
  • Prosejte mouku a smíchejte ji v míse s práškem do pečiva. Následně za stálého míchání, při nízké rychlosti mixéru, přidejte směs k máslové hmotě.

  • Připravte si švestky, důkladně je omyjte a pak je nakrájejte na dvě části. Nezapomeňte po rozkrojení odstranit pecku.
  • Vezměte si libovolnou formu, kterou vyložte pečícím papírem, a vylejte do ní směs. Pokuste se, aby bylo pěkně zarovnané.
  • Nyní na vrch směsi rozložte půlky švestek a posypte je cukrem (můžete jej opět smíchat se skořicí).
  • Formu s koláčem nyní vložte do předehřáté trouby a pečte ho na 180 stupňů asi 30 – 45 minut. Během pečení se však raději snažte kontrolovat.

  • Poté, co se koláč dopeče, jej nechte ještě cca dvacet minut ve formě ochladit. Následně ho vyjměte a ještě počkejte, dokud nebude dostatečně chladný.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

Pokud jste se dostali až sem, měli byste mít nyní na stole velmi jemný, nadýchaný koláč s jasnou vůní a chutí. Dezert je ideální k čaji, ale samozřejmě ho můžete konzumovat jakkoliv se vám líbí.  ideální pro čaj.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]