Jednoduchý recept na výborný litevský domácí chléb, který se vám zaručené podaří

Dnes je velice módní mít domácí pekárnu a v ní si připravovat různé druhy chleba. Pokud ji však nemáte, a přesto si toužíte upéct vlastní domácí chléb, nevěšte hlavu. Přesně pro vás totiž máme dnešní návod, který patří mezi tradiční a osvědčené litevské recepty.

Obsahuje jen několik ingrediencí a je velice jednoduchý. Uvidíte sami, že se vám chléb jistě povede! Nemusíte ani vytahovat kuchyňské váhy, protože recept počítá s odměřováním pomocí sklenice.

Potřebné suroviny

Na přípravu litevského domácího chleba budete potřebovat následující suroviny:

  • Sušené droždí – 1 kostka
  • Hladká pšeničná mouka – 6 sklenic + na posypání vykynutého těsta
  • Studená voda – 3 sklenice
  • Sůl – 2 čajové lžičky

Postup přípravy

Prvním krokem a předpokladem pro získání nadýchaného bochníku chleba je kvalitní pšeničná mouka a její důkladné prosátí. Tento krok nepřeskakujte ani nezanedbávejte, protože jedině tímto způsobem se mouka dostatečně provzdušní a také se zbaví nežádoucích organických i anorganických nečistot.

Prosátou mouku nasypejte do hluboké mísy a přidejte do ní rozdrobenou kostku sušeného droždí a také sůl. Vše dobře promíchejte.

Nakonec do mouky přilévejte studenou vodu a postupně vypracujte těsto, které by mělo být kompaktní, ale nikoliv tvrdé. Hotové těsto vložte do mísy, překryjte zlehka utěrkou a nechte ho ideálně po dobu 2 hodin odpočinout v teple a vykynout.

Pokud se na povrchu těsta vytvořila pěna, odstraňte ji. Těsto posypejte moukou a znovu prohněťte. Rukama vytvořte z těsta bochník, vhodnou hlubší formu na pečení vymažte olejem a bochník do ní vložte. Před vložením do trouby povrch bochníku několikrát nařízněte pomocí ostrého nožíku nebo žiletky.

Chléb pečte v troubě, kterou jste si předehřáli na 180 °C, přibližně po dobu 50 minut, v závislosti na jejím typu a výkonu. Povrch chleba by měl být hnědý a stav těsta můžete zkontrolovat pomocí dřevěné špejle nebo párátka. Když se těsto na dřevo nepřichytává, je upečené.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]