Jednoduchý způsob, jak skořápka vejce zmizí během chvilky

Skořápka vejce, tedy především její odstranění, je jedním z hlavních důvodů, proč se většině z nás nechce vařit vejce natvrdo. Většina lidí jasně vidí, že si s ní budou muset hrát dlouhé minuty, aby si mohli vychutnat vynikající vajíčko, ať už ho dají do salátu, nebo jako přílohu ke koprové omáčce. Chcete-li připravit dokonalá vejce natvrdo, jejichž skořápka se snadno odděluje od vajíčka a nerozpadá se, je třeba provést několik základních kroků.

Práce v kuchyni bude hned jednodušší

Chcete-li udělat vejce natvrdo, měla by být stará sedm až deset dnů. Do salátů byste si proto neměli vybírat nejčerstvější vejce. Do zaoblené části vajíčka (ne hlouběji než 5 mm) udělejte jehlou nebo špendlíkem malý otvor. Nebojte se, nic nevyteče. V zaoblené části je totiž volné místo, které chrání jeho drahocenný obsah. Vejce byste měli také dávat až do vroucí vody. V opačném případě se vaječný bílek zahřeje pomaleji a přilepí se uvnitř na skořápku.

Přidejte do vody sůl. To také usnadňuje odlupování skořápky. Doporučuje se také přidat ½ čajové lžičky jedlé sody na jeden litr vody. Než vejce necháte vychladnout ve vodě, musíte skořápku lehce rozbít. Voda vstoupí pod ni a bude mnohem snazší ji odstranit. Mimochodem, to je důvod, proč se vejce po uvaření, která prasknou během vaření, mnohem snáze čistí. Tyto triky jsou velice jednoduché, ale dohromady vám pomohou v kuchyni ušetřit spoustu času.

Co dalšího dělat?

Vejce vyndejte z vroucí vody a ihned je přeneste do misky s vodou a ledem. Začněte čistit vejce na ploché straně. Pod ní je vzdušný prostor. To vám umožní odstranit skořápku bez poškození vaječného bílku. Nepomáhá vám nic z výše uvedeného? Připravte si pošírovaná vejce. Jsou stejně chutná, ale pomohou vám vyhnout se nepříjemnému postupu odstraňování skořápky. Máte nějaké triky, které vám osobně usnadňují čištění vajec?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]