Jemné a křehké rohlíčky s makovou či ořechovou náplní

Když se řekne rohlíčky, průměrný Čech si představí dlouhé tlusté tukové pečivo skvělé na namazání sýrem nebo paštikou. Když se řekne rohlíček, vybavíme si nejspíše vánoční vanilkový. Když totéž slovo vyslovíme před Rusem (nebo spíš Ruskou), vybaví si křehké čajové pečivo smetanové chuti s jemnou ořechovou nebo makovou náplní.

Svět je tak nádherně rozmanitý! Pokud se na chvilku chcete přenést do ruského prostředí, nemusíte si hned otvírat láhev vodky. Stačí si doma upéct tyhle báječné rohlíčky, které mají jednu jedinou vadu: nikdy jich není dost.

Ingredience na přípravu jemných rohlíčků:

Na těsto:

  • 1 polévková lžíce zakysané smetany
  • 250 g másla
  • 0,5 čajové lžičky jedlé sody
  • mouka

Na náplň:

  • mák
  • vlašské ořechy
  • cukr

Postup výroby:

Do hluboké mísy nasypejte 2 lžíce mouky a sodu. Přidejte vychlazené máslo a nasekejte ho nožem na menší kusy. Dále jej pak můžete zpracovávat rukama. Důkladně propracujte s moukou, až se vytvoří suchá zrnitá substance. K té pak přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte do těsta tolik mouky, abyste vytvořili konzistenci zhruba, jako má těsto na knedlíky. Důkladně hmotu rukama propracujte, a když je dostatečně jednolitá a hladká, vytvořte z těsta velkou kouli či váleček, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte vychladit do ledničky zhruba na 30 minut.

Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, si připravíme makovou a ořechovou náplň.

Nejprve mák semelte v mlýnku na kávu či v mixéru. Přesypte hotovou drť do rendlíku, zalijte jej trochou horké vody nebo mléka a nechte 10 minut vařit. Musí se vytvořit hustá maková pasta. Podle chuti ještě přidejte cukr, řádně promíchejte a ze sporáku odstavte.

Pro ořechovou náplň nejprve vlašské ořechy nasekejte na jemno, případně je také můžete prohnat mlýnkem nebo mixérem. Můžete je ale také mezi utěrkami rozdrtit válečkem, to rovněž funguje velmi dobře. Je důležité, abyste ořechy posekali dost na to, aby pustily tuk. Pokud je ale semelete v mixéru, dejte si pozor, ať nevytvoříte ořechové máslo. Jednak by se vám s ním hůře pracovalo a jednak to není ta konzistence, kterou k přípravě receptu potřebujeme. Když máte ořechy rozmělněné, promíchejte je opět podle chuti s cukrem. Díky tuku, který ořechy pustily, se vytvoří bahýnkovitá mastná ořechová hmota.

Misky s oběma náplněmi si odložte stranou. Vyndejte z lednice těsto a na pomoučněné pracovní ploše jej vyválejte na úplně tenké, asi 1 milimetr silné těsto. Potom za pomocí nože nebo ještě lépe, kolečkového krájecího nástroje (podobný jako na pizzu, jenže mnohem menší), rozkrájejte těstový plát na rovnoměrné (zhruba) trojúhelníky.

K základně každého trojúhelníku umístěte náplň a opatrně zarolujte do těsta. Tím, že je balíte od základny ke špičce trojúhelníčků, vytvoříte krásné a úhledné rohlíčky.

Zatímco tvarujete rohlíčky, dejte si troubu předehřát na 180 °C. Po dotvarování všech trojúhelníčků si připravte plech, který vyložte pečicím papírem. Na něj vyrovnejte rohlíčky a dejte do trouby péct zhruba na 15 minut. Pozor, ať to s pečením nepřeženete, aby rohlíčky úplně nevyschly.

Po dopečení je vyndejte z trouby, nechte je trochu zchladnout a obalte je v moučkovém cukru.

Tajný tip: Jako náplň můžete použít třeba ovocný džem, povidla, drcené sušené ovoce, tvaroh se skořicí nebo prakticky úplně cokoliv, co vás napadne. Jakákoliv náplň se smetanovým těstem bude chutnat prostě báječně.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]