Jemné a na jazyku se rozplývající koblihy bez másla a droždí

Milujete koblihy, ale nedopřáváte si je, protože jsou příliš tučné a mastné? My máme řešení. Tento recept je totiž i pro ty, kteří si hlídají svou hmotnost! Neobsahuje absolutně žádné máslo, ani droždí. Výsledná chuť je i přesto báječná. Koblihy vás potěší svou jemnou chutí a nadýchanou konzistencí. Plnit je můžete dle libosti čím se vám zachce. Máte snad chuť na Nutellu, pudink, nebo džem?

Co budete potřebovat na přípravu koblih

Obstarejte si tyto ingredience:

  • 250 gramů měkkého plnotučného tvarohu
  • 200 gramů hladké mouky
  • jedno vejce
  • 3 až 5 lžic cukru moučka

Pak si ještě připravte následující: lžíci slunečnicového oleje, lžíci smetany ke šlehání, lžičku vanilkového cukru, lžičku kypřícího prášku, špetku soli, 1 až 2 velké lžíce mléka (tím budete mazat koblihy před pečením). Z těchto ingrediencí připravíte zhruba 12 koblih.

Jak postupovat při přípravě koblih?

Do hluboké mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr moučkový i vanilkový, špetku soli, slunečnicový olej a vymíchejte do pěny. Pak vložte do mísy i plnotučný tvaroh a smetanu ke šlehání. Nakonec do směsi přidejte i hladkou mouku a kypřící prášek.

Ze všech surovin posléze zpracujte homogenní a nelepivé těsto. To pak na vále rukou vyválejte do asi pět centimetrů širokého a třicet centimetrů dlouhého bloku, který rozdělte na dvanáct stejných částí. Z každého kousku pak vytvarujte kuličku, do které pak prstem udělejte doprostřed důlek.

Pečení koblih a servírování

Připravené koblihy pak vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Před vložením do trouby ještě potřete teplým mlékem. Pečte asi 25 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Koblihy by měly na svém povrchu pěkně zezlátnout. Po upečení je nechte vychladnout, posypat je můžete i moučkovým cukrem. Náplň si zvolte dle vašich chutí. Zvolenou náplní pak koblihy pomocí cukrářského sáčku plňte uprostřed.

Konkrétně tedy v místě, kde jste udělali důlek prstem. Tyto koblihy jsou prakticky dietní, protože je nesmažíte v tuku, ale pečete bez kapky oleje v troubě. Jistě zachutnají i vašim dětem. Skvěle se na koblihy hodí i čokoládová poleva, kterou si snadno vytvoříte pomocí smetany na vaření a většího množství hořké čokolády. Dokonce lze i posypat kokosem, oříšky, zkrátka čím je libo. Už se vám sbíhají sliny? Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]