Jemný broskvový koláč se smetanou zaujme každého, kdo ho ochutná

Ovocné koláče jsou ideální volbou v teplých letních dnech. Výborně osvěží a potěší i chuťové buňky. Jedním z takovýchto zákusků je i tento. Jemný broskvový koláč se smetanou si rozhodně zamilujete pro jeho dokonalou vláčnou chuť.

Potřebné suroviny k zhotovení broskvového koláče se smetanou

Na těsto si připravte tyto ingredience:

  • 220 gramů hladké mouky
  • 120 gramů másla
  • 3 vaječné žloutky
  • 30 gramů zakysané smetany

Také budete potřebovat: 50 gramů moučkového cukru, špetku soli, 2 gramy kypřícího prášku. Aby byl broskvový koláč kompletní, je potřeba si připravit i krém z: 600 gramů smetany ke šlehání, 3 vaječných bílků, 30 gramů kukuřičného škrobu, 170 gramů moučkového cukru. Na náplň do koláče je zapotřebí si obstarat i 2 broskve, mohou být i konzervované. Suroviny vám vystačí na koláč o rozměrech 18 x 24 centimetrů.

Jak připravit těsto na broskvový koláč?

Do hlubší mísy prosejte přes sítko hladkou mouku, přidejte kypřící prášek, moučkový cukr a špetku soli. Do sypkých ingrediencí nastrouhejte následně i vychladlé máslo a vytvořte rukama žmolenku. Do té nalijte zakysanou smetanu a vložte do směsi i vaječné žloutky. Pomocí rukou vypracujte hladké, nelepivé a měkké těsto. Těsto přemístěte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice vychladit zhruba na 30 minut. Mezitím si připravte náplň a broskve do koláče.

Jak připravit krémovou náplň a broskve?

Smetanu si vyšlehejte do tuha, pak do ní zapracujte kukuřičný škrob a cukr. V druhé míse vytvořte mixérem z vaječných bílků tuhý sníh a vmíchejte i moučkový cukr (asi 70 gramů). Nyní je řada na propojení smetany s bílkovým sněhem. Sníh přidávejte do šlehačky pomocí metličky postupně, a to ve třech krocích. Pak si připravte i broskve, které pokrájejte na kostičky.

Kompletace broskvového koláče a fáze pečení

Vychlazené těsto vyjměte z lednice a rozdělte na ¼ a ¾ . Větší kus, tj. ¾ rozprostřete prsty na dno plechu vystlaného pečícím papírem, na těsto poklaďte připravené kostičky broskví, přelijte smetanovým krémem s vaječnými bílky, rovnoměrně ovoce pokryjte a povrch zastrouhejte zbylou menší částí těsta na hrubém struhadle. Poté koláč dejte péct do trouby na 35 až 40 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování broskvového koláče

Hotový koláč s broskvemi nechte vychladnout, pak zasypejte moučkovým cukrem a krájejte na stejně velké porce. Podávejte s kávou, čajem, nebo kakaem. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]