Jemný citronový piškot

Tento piškot s citronovou vůní vás určitě dusit v hrdle nebude. Je velmi vláčný a doslova se rozplývá na jazyku. Jeho přípravu zvládne hravě i cukrář začátečník. Koláč tohoto typu se hodí nejen jako sladká tečka za dobrým pokrmem, ale i k snídani se šálkem kávy a čaje.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu citronového piškotu?

Před pečením si obstarejte tyto suroviny:

  • 190 gramů krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • 240 mililitrů mléka
  • 200 mililitrů slunečnicového oleje
  • kůru z jednoho bio citronu, případně i trochu šťávy
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 460 gramů polohrubé mouky
  • 20 gramů prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posyp koláče

Jak postupovat při přípravě citronového piškotu?

Nejprve si v míse vyšlehejte do pěny vejce s krupicovým cukrem. Pak přilijte mléko, slunečnicový olej, přisypte citronovou kůru, vlijte trochu citronové šťávy, vsypte i vanilkový cukr a vyšlehejte mixérem nebo metličkou homogenní směs. Nakonec ještě přidejte polohrubou mouku, kypřící prášek a vypracujte polotekuté těsto.

Fáze pečení citronového dortu a jeho servírování

V další fázi si k ruce vezměte formu na koláč a vystelte ji pečícím papírem. Do ní pak vlijte připravené těsto a dejte péct do trouby na 35 minut při teplotě cca 180 °C.

Upečený citronový piškot vyjměte z trouby, nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem. Servírujte pokrájený na menší kousky.

Hodit se k porci bude například citronová marmeláda, nebo třeba kopeček čerstvě ušlehané smetany.

Přejeme vám dobrou chuť.

Tip na závěr

Pokud chcete umocnit citronovou chuť piškotu, je možné do těsta před pečením vsypat i kandovaný citron. K dostání je dokonce i ten nakládaný, který bude také do koláče perfektní, když ho pokrájíte na malé kousíčky. Je jen na vás, jak si zákusek zpestříte. Možností se naskýtá v dnešní době několik.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]