Jemný smetanový piškot doplněný o jablka oceníte zejména k odpolední kávové siestě

Tento piškot s jablky si zamilujete už po prvním soustu. Díky zakysané smetaně v těstě je dokonale vláčný a šťavnatý. Dopřát si ho můžete nejen k odpolední kávové siestě, ale třeba i k chutné snídani či svačině.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu piškotu s jablky?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience:

  • ¼ kilogramu hladké mouky
  • 150 gramů zakysané smetany
  • 200 gramů krupicového cukru
  • 80 mililitrů slunečnicového oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 3 vajíčka
  • 1 špetku soli
  • 5 jablek

Jak postupovat při přípravě piškotu s jablky?

Nejprve si v míse vyšlehejte vejce spolu s vanilkovým a krupicovým cukrem do pěny. Poté vlijte slunečnicový olej, vložte zakysanou smetanu, špetku soli a pečlivě promíchejte metličkou nebo mixérem. Nakonec vsypte prosátou hladkou mouku a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek.

Dokončování piškotu s jablky a jeho pečení

Nyní si očistěte jablka od jádřinců. Pokud chcete, můžete je i oloupat. Nakonec ovoce pokrájejte na menší kostičky a zakomponujte ho do připraveného těsta (jedno jablko nakrájejte na plátky a dejte stranou). Dále si k ruce vezměte kulatou formu na koláč, vystelte ji pečícím papírem a vlijte do ní těsto s jablky. Na povrch vyskládejte do spirály jablečné plátky a dejte vše péct do předehřáté trouby na cca 40 až 45 minut při teplotě 190 °C.

Servírování piškotu s jablky + tip a závěr

Upečený piškot s jablky vyjměte z trouby, posypte dle libosti moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte pokrájený na menší kusy. Hodit se bude k moučníku například kopeček čerstvé šlehačky, slazený tvaroh anebo zakysaná smetana. Doplnit porci můžete o šálek kvalitní kávy, o ovocný čaj i teplé kakao. Pakliže budete chtít svůj jablečný koláč vylepšit, můžete do něj zakomponovat třeba i pudink, v rumu máčené rozinky či kandované ovoce. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]