Jídlo z jednoho pekáčku: Brambory zapečené s kuřecím masem a cuketou

Naučte se využít brambory i jinak, než jenom jako přílohu. Pokud hledáte inspiraci na oběd či večeři pro vaši početnou rodinu, pak může být jídlo z jednoho pekáčku řešením. Do zapékací mísy, nebo plechu naskládáte pouze všechny potřebné ingredience a za pár minut je lahodné jídlo hotové.

Jaké suroviny potřebujete?

Před zahájením vaření si připravte následující ingredience:

  • 2 kusy brambor
  • jednu cibuli
  • 800 gramů kuřecích prsou
  • 2 cukety

Také budete potřebovat: smetanu na vaření (můžete nahradit i bílým jogurtem, nebo zakysanou smetanou) a majonézu (2 polévkové lžíce).

Jak postupovat při přípravě jídla z jednoho pekáčku?

Nejprve si oloupejte brambory a omyjte je pod vlažnou vodou. Pak je nakrájejte na tenčí plátky a rozprostřete do pekáčku vymazaného máslem, nebo olejem.

Na řadu přichází cibule, kterou oloupejte též a pokrájejte na stejně široká kolečka, posléze ji navrstvěte na plátkované brambory. Následuje příprava kuřecího masa. Prsa z kuřete odblaňte, omyjte studenou vodou a nakrájejte na středně silné plátky. Okořeňte solí, pepřem a grilovacím kořením z obou stran.

Použít můžete i čerstvé bylinky dle obliby. Maso položte do zapékací misky na cibuli a pokračujte s přípravou cuket. Ty omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na centimetr široká kolečka. Potřete olejem a poklaďte na kuřecí prsa.

Příprava zapékací omáčky, fáze pečení a servírování

Když budete mít všechny potřebné suroviny v pekáčku navrstvené, je na čase připravit zapékací omáčku. Do menší misky vylijte zakysanou smetanu, smetanu na vaření nebo jogurt, přidejte majonézu a dobře promíchejte.

Vzniklou omáčkou polijte ingredience v zapékací misce, přikryjte alobalem, nebo navlhčeným pečícím papírem a dejte péct do trouby na 40 minut při 180 stupních Celsia.

V polovině pečení alobal, nebo pečící papír sejměte z pekáčku a dopékejte nepřikryté. Podávejte se zeleninovým salátkem, nebo nakládanou zeleninou. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]