Smažená jídla nejsou sice z nejzdravějších, ale z času na čas si každý může zahřešit. Šťavnatému masíčku v kefírovém kabátku se totiž těžko odolává.
U nás tolik oblíbené karbanátky se objevují na stolech velmi často. Jsou totiž výborné a jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Pokud už se vám v klasické podobě omrzely, vyzkoušejte tyto karbanátky v kefírovém těstíčku. Těsto vytvoří na mase křupavou krustu, zatímco uvnitř zůstává šťavnaté masíčko. S brambory a tatarkou je pak výborná večeře na stole raz dva.
Ingredience pro přípravu karbanátků v těstíčku
- 1 cibule
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžičky cukru
- 250 g mouky
- lžička soli
- lžička suchého kopru
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 200 ml kefíru
- lžíce jablečného octa
- 2 vejce
- 400 g mletého masa
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Přidejte k ní lžíci jablečného octa, ¼ lžičky soli, lžíci cukru a černý mletý pepř. Vše dobře promíchejte a nechte asi 5-7 minut cibuli marinovat. Mezitím si do druhé mísy rozklepněte 2 vejce a zalijte je kefírem. Přidejte ⅓ lžičky soli, ½ lžičky cukru a sušený kopr (ten můžete nahradit petrželkou, pokud nemáte kopr rádi). Poté do mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Ze směsi umíchejte husté těsto.
Nyní k cibuli, která se zatím marinovala, přidejte lehce osolené mleté maso a vše dobře promíchejte. Z mletého masa tvarujte menší placky podobně jako na karbanátky. Každou masovou placku obalte v hustém těstíčku. Pak si na hořáku rozpalte pánev s olejem. Do pánve vkládejte opatrně maso v těstíčku a smažte dozlatova, na mírném ohni, z obou stran. V případě, že bude olej prskat, mějte po ruce pokličku, kterou pánev přiklopíte.
A je hotovo. Placky můžete po vyjmutí z oleje nechat okapat na papírovém ubrousku, aby se vsákla přebytečná mastnota. Karbanátky v těstíčku podávejte s bramborem, kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem. Hodí se k nim i tatarská omáčka. Recept je jednoduchý na přípravu a je tak ideální jako rychlá večeře nebo oběd, když se vám v kuchyni nechce trávit moc času.
Napište komentář