Jogurtová bábovka, která se rozpustí v ústech

Někdy není člověku úplně příjemně po těžkých, krémových a hodně slazených dortech. Můžete po nich mít pocit těžkosti a přeplněného břicha. Mnohdy není od věci odpočinout si od těžkých zákusků a dortů těmi lehčími a přeci jen i trochu zdravějšími. Navíc se lehké dorty perfektně hodí na oslavy a letní dny.

Jogurtová náplň je poměrně osvěžující, tento dort je bez čokolády a čehokoli, co by v teple a na slunci mohlo tát. Zároveň je tento recept velmi rychlý a jednoduchý, takže pokud se Vám ohlásí nečekaná návštěva, je jasnou volbou číslo jedna.

Snadný, rychle hotový, ze surovin, které jsou běžně dostupné doma a je po něm minimální nepořádek v kuchyni. Zároveň má takovou univerzální chuť, že po něm sáhne opravdu každý od dítěte až po dospělého člověka, který se vyhýbá příliš sladkým pochutinám.

Pro přípravu takového dortu potřebujete pouze těchto sedm ingrediencí:

  • 2 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 30 g másla pokojové teploty
  • 250 ml čistého bílého jogurtu (lze nahradit stejným množstvím přírodního kefíru)
  • 300 g mouky
  • balení prášku do pečiva
  • 100 g rozinek (pokud nejíte rozinky, je možné je samozřejmě vynechat)

Postup lze shrnout do těchto krátkých a velmi jednoduchých bodů:

  • Rozšlehejte celá vejce s cukrem, až bude těsto hladké, přidejte postupně rozpuštěné máslo a jogurt. Opět vše důkladně promíchejte.

  • Postupně a pomalu vmíchejte prášek do pečiva, mouku a opět pořádně promíchejte. Pokud budete do těsta přidávat rozinky, teď je na ně ta správná chvíle.

  • Ve třetím kroku nalijte těsto do formy, ve které budete dort péct. Pečte zhruba půl hodiny v předem předehřáté troubě na 170°. Až bude dort upečený, vyndejte ho z trouby.

  • Jestli máte chuť, můžete dort ještě z vrchu posypat prosetým moučkovým cukrem a máte hotovo.

Po vychladnutí dortu už si jen můžete vychutnávat jeho na jazyku se rozplývající lehkou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]