Jogurtový dort od babičky, který neobsahuje cukr, ani lepek

Nyní je skvělý čas na upečení skvělého domácího dortu a potěšit tak celou svou rodinu! Jogurtový dort je úžasným způsobem, jak toho dosáhnout. Jde o jednoduchý a zdravý recept, který zvládne doma připravit každý. Zde je recept na slavný jogurtový dort ve zdravější verzi, která je bohatá na vlákninu a vitamíny. Potěší přitom malé i velké labužníky.

Zdravý a chutný jogurtový dort

Vaření v rodině je vždy potěšením a vzpomínky, které si uchováváme na chvíle strávené společně při pečení dobrého dortu, se nám často vryjí do paměti, stejně jako samotný rodinný dort, který se neustále vyrábí a předělává, a který nikoho nikdy neomrzí.

Mezi nejoblíbenější rodinné koláče ve Francii patří i jogurtový dort, který je klasický a prakticky nepřehlédnutelný. Představíme vám zdravější verzi, která neobsahuje tolik cukru, má více vlákniny a je samozřejmě stejně chutná.

Recept na zdravý jogurtový dort

Tento koláč obsahuje několik druhů mouky, které jsou bohatým zdrojem vlákniny a akátový med. Dvě složky, které mají relativně nízké glykemické indexy. Cukry, které obsahují, přecházejí pomaleji do krve a nezpůsobují vlny krevního cukru tak, jako bílá mouka a cukr. Co všechno budete potřebovat na přípravu?

  • 1 hrnek přírodního jogurtu (ideálně kozího),
  • 2 hrnky rýžové mouky
  • ½ hrnku kukuřičné mouky
  • ½ hrnku pohankové mouky,
  • ½ hrnku akátového medu
  • ½ hrnku slunečnicového oleje
  • 2 jablka,
  • 3 vejce
  • 1 sáček droždí
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 čajová lžička skořice.

Příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Máslem a moukou vytřete dortovou formu. V misce nejprve rozšlehejte vejce a poté přidejte jogurt, mouku, med, olej a skořici. Otevřete podélně vanilkové lusky a oškrábejte vnitřek nožem a poté přidejte do těsta. Oloupejte jablka a nakrájejte je na proužky, poté je přidejte do těsta. Nalijte těsto do formy a pečte po dobu 25 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]