Karamelový dort se smetanovým krémem

Pokud plánujete slavnostní posezení s rodinou a přáteli, určitě se bude po dobrém obědě hodit tento skvostný karamelový dort se smetanovou náplní a arašídy. Jeho příprava je sice poněkud zdlouhavější, ale výsledek určitě stojí za to. Dezert nejen že výjimečně chutná, ale i skvěle vypadá.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu karamelového dortu?

Než se pustíte do pečení, připravte si tyto ingredience na těsto:

  • 100 gramů másla
  • 120 gramů krupicového cukru
  • 2 střední vejce
  • 80 gramů karamelu
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 7 gramů jedlé sody

Na smetanový krém budete potřebovat:

  • 600 gramů zakysané smetany
  • 230 gramů karamelu

Na glazuru a ozdobu dortu si obstarejte:

  • 100 gramů hořké čokolády
  • 130 gramů smetany na vaření
  • 70 gramů nasekaných arašídů
  • 50 gramů karamelu.

Jak postupovat při přípravě karamelového dortu?

Nejprve si připravte karamel. To uděláte tak, že si v malém hrnci rozpustíte máslo a vsypete do něj krupicový cukr. Až se ingredience spojí a vznikne pomalým varem homogenní hmota, vložte do rendlíku i jedlou sodu a průběžně míchejte vařečkou. Následně plamen snižte na minimum a odstavte karamel ze sporáku. Nyní musíte počkat, až směs vychladne na vlažnou teplotu.

Až se tak stane, postupně do karamelu rozklepněte vejce, vsypte prosátou mouku a vypracujte měkké homogenní těsto, které bude lepivé.

To rozdělte na dvě stejně velké části a vlijte do dvou plechů vystlaných pečícím papírem.

Fáze pečení korpusů, příprava krému a kompletace karamelového dortu

Oba plechy pak postupně vkládejte jeden po druhém do trouby a pečte korpusy po dobu 8 až 10 minut při teplotě 190 °C. Upečená těsta vyjměte a nechte na sporáku zchladnout. Pak je přepulte v polovině a zarovnejte. Získáte tak čtyři menší pláty.

Nyní si připravte smetanovou náplň. V hrnci si rozmixujte karamel spolu se zakysanou smetanou. Tak získáte hustý krém.

Ten naneste postupně na všechny korpusy, posypejte je arašídy a pospojujte je.

Na povrchu dezertu bude rovněž krémová vrstva, kterou posléze přelijte čokoládovou glazurou z hořké čokolády a smetany.

Dozdobit můžete i zbylým karamelem. Boky dortu pomažte krémem a obalte rozdrobenými odřezky těsta.

Chlazení dortu a jeho servírování

Až bude dort hotový, dejte ho chladit do lednice alespoň na pět hodin.

Pak podávejte například s šálkem teplého kakaa, nebo s čajem a kávou. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]