Karamelový koláč s mandarinkami vypadá i chutná netradičně

Vylepšete klasický karamelový koláč ovocem a neuděláte chybu. V tomto receptu použijeme tolik populární mandarinky. I když vše zní celkem netradičně, dejte tomuto koláči šanci a zaručeně nebudete litovat. Hodí se na každou příležitost.

Tady je seznam potřebných věcí

Jde o karamelový koláč s mandarinkami, a tak již jistě lehce tušíte, co bude hlavními složkami. Je však třeba mít vždy konkrétní seznam ingrediencí, ve správném množství. Vše potřebné jednoduše najdete v našem výčtu. Připravte si:

  • 3 vejce
  • 80 g cukru
  • 150 g mouky
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 100 ml mléka
  • 5 g vanilkového cukru
  • 5 mandarinek

Nejprve připravte karamel

Jako první je třeba připravit si karamel. To není nic komplikovaného. Všechen cukr nasypte na pánev a začněte zahřívat. Opatrně cukr míchejte a nechte ho rozpouštět. Najednou uvidíte, jak začíná karamelizovat. Stále ho míchejte. Příprava karamelu by měla trvat 5–10 minut. Jakmile je cukr rozpuštěný a vše je dobře zahřáto, vznikne potřebná táhlá karamelová hmota. Nyní snižte teplotu na sporáku a nechte ho jenom lehce zahřívat.

Připravte si těsto

Karamel je hotov, a tak se můžete pustit na přípravu těsta na svůj karamelový dort. Ani tady se nebojte ničeho složitého. Stačí jenom hodit do mísy vanilkový cukr a vejce, vzít mixér a pomocí něho mixovat po dobu asi 3 minut, dokud nevznikne nadýchaná směs. Do ní potom přidáte ještě mléko a máslo a mixujete dále. Na závěr se přidává mouka, vše se důkladně promixuje a těsto je také definitivně hotové.

Nyní vše do formy

 

Přípravu máte, a tak můžete začít s tvorbou koláče. Vezměte si dortovou formu o průměru asi 22 centimetrů, vyložte ji pečicím papírem a na dno nalijte a potom rozetřete karamel. Na jeho vrstvu následně položte oloupané mandarinky. Ty dole lehce seřízněte tak, aby vám držely a umístěte je tím způsobem, aby řezy byly směrem dolů. Následně vše zalijte svým těstem, které by mělo plně zakrýt všechny mandarinky ve formě.

Stačí upéct

Svůj karamelový dort s mandarinkami máte téměř hotový. Už ho stačí dát jenom do trouby rozehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení je asi 35 až 40 minut, dokud nebudete spokojeni s bronzovou barvou na povrchu. Potom koláč vyjměte z trouby, chvíli ho nechte ochladit a potom ho z formy vyklepněte. Najednou uvidíte jeho krásu, a to díky jednotlivým mandarinkám které jsou zalité v karamelu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]