Kávový dort s čokoládou a smetanovou náplní se nikdy neomrzí

Doba nucené karantény z důvodu pandemie pomalu pomíjí, a tak je třeba pozvat kamarádky konečně na kus řeči a připravit jim chutný dort. Pro takovou příležitost to chce vybrat nějaký luxusnější kousek, který má šmrnc, vypadá nádherně a dodá ten správný punc neopakovatelnosti prvnímu setkání po dlouhé době samoty.

Proto vám přinášíme recept na kávový dort s delikátní náplní a hladkou čokoládovou polevou, který splňuje všechny výše zmíněné parametry. Šťavnatý korpus zdobí krém ze šlehačky, bílé čokolády a mascarpone, mléčnou čokoládovou pěnou a základnou z čokolády a vlašských ořechů.

Recept na kávový dort:

Ingredience na korpus:

  • 200 g měkkého másla
  • 140 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 150 g hořké čokolády

Ingredience na čokoládovou pěnu:

  • 300 g mléčné čokolády
  • 400 ml šlehačky

Ingredience na kávovou pěnu s mascarpone:

  • 280 ml šlehačky
  • 100 g nasekané bílé čokolády
  • 280 g smetanového sýra mascarpone
  • 3 polévkové lžíce instantní kávy rozpuštěné ve 2 polévkových lžících horké vody

Ingredience na polevu:

  • 200 g nasekané tmavé čokolády
  • 200 ml šlehačky
  • 1 polévková lžíce instantní kávy

Postup přípravy:

Dejte předehřát troubu na 180 °C a připravte těsto na korpus.

Ve velké míse smíchejte změklé máslo a cukr. Přidejte vejce a důkladně promíchejte vařečkou, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Nemusíte nic mixovat ani šlehat. Prostě jen zamíchejte.

V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni na kamnech rozpusťte čokoládu, nechte ji lehce zchladnout (ale ne moc, aby neztvrdla) a přimíchejte k základu z másla a vajec. Promíchejte do hladka a přidejte najemno nasekané vlašské ořechy. Opět promíchejte.

Pekáček či dortovou formu vymažte a dno vyložte pečicím papírem. Vlijte připravené těsto a dejte péct v předehřáté troubě zhruba na 30 minut, dokud nebude vrchní část pevná, ale ne příliš suchá. Poté vyjměte z trouby a nechte ochladit na pokojovou teplotu.

Mezitím, co se peče korpus, připravte čokoládovou pěnu.

300 ml smetany ke šlehání přiveďte v rendlíku na mírném ohni k varu, ale dejte pozor, ať se nezačne připalovat. Přidejte čokoládu a počkejte, až se začne rozpouštět. Pak odstavte a řádně rozmíchejte. Takto získáte čokoládový krém zvaný ganache. Krém nechte zcela vychladnout. Pak vyšlehejte zbylou část šlehačky do pevné pěny a jemně přimíchejte čokoládový krém. Tuto směs pak rovnoměrně rozetřete na upečený a zchladlý korpus a nechte vychladit až do ztuhnutí.

Než čokoládová pěna na dortu ztuhne, připravte si kávovou mascarpone pěnu.

Přiveďte šlehačku k varu a rozpusťte v ní bílou čokoládu. Až se začne rozpouštět, tak směs promíchejte a nechte 1 hodinu vychladnout. Smetanový sýr mascarpone smíchejte s čokoládovou šlehačkou a rozpuštěnou kávou a opět nechte 1 hodinu vychladnout v lednici.

Po hodině krém z lednice vyjměte a promíchejte. Naneste krém na čokoládovou pěnu na korpusu a opět dejte do lednice zchladnout a ztuhnout.

Mezitím připravte polevu.

V rendlíku přiveďte k varu šlehačku spolu s instantní kávou a přidejte čokoládu, aby se roztála, promíchejte. Míchejte opatrně, abyste směs nenašlehali. Takto připravenou polevu nalijte na povrch dortu a nechte chladit ještě několik hodin, nejlépe přes noc, aby se ingredience rozležely a náležitě ztuhly.

Pak už zbývá jen dort nakrájet a podávat. Ať vám i vašim návštěvníkům chutná.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]