Smažené omelety slané i sladké jsou mezi lidmi velmi populární. Díky velikému množství různých variací jsou pokaždé originální a nikdy strávníky nenudí.
Připravit těstíčko na omeletu z kefíru, mouky, soli a vejce je základní znalost každého kuchaře. Pak už se suroviny obvykle liší podle té které varianty. Spousta lidí ale zavětří, když se mezi surovinami objeví i nastrouhaný salám a sýr. Takové recepty mají nebývalý úspěch už po pouhém přečtení. Co teprve pak, když se pokrm opravdu připraví a ochutná. Na celkovou přípravu by mělo stačit 50 minut včetně smažení.
Suroviny na salámové omelety
- 360 mililitrů kefíru
- 200 gramů tvrdého salámu
- 200 gramů tvrdého sýra
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhanky
- půl lžičky prášku do pečiva
- zelená cibulka podle chuti
- pažitka, kopr, nebo jiné bylinky podle chuti
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- olej na smažení
Příprava kefírových omelet se sýrem a salámem
Cibulku a bylinky opláchněte pod tekoucí vodou a osušte je. Obojí pak pokrájejte na velmi drobné kousky. Na hrubém struhadle nastrouhejte sýr i salám. Vejce vyklepněte do misky, přidejte pepř a sůl v přiměřeném množství a rozšlehejte je. Nejprve zvlášť smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva – zajistíte tak, že se prášek dostane do celého těsta a neudělá se z něj jen jeden žmolek – a po částech tuto směs vmíchejte k vejcím.
Pokud je směs hodně hustá, řeďte ji postupně kefírem, který by měl mít pokojovou teplotu. Tento styl rozmíchání mouky od hustšího k řidšímu napomůže k tomu, aby jste docílili hladké hmoty bez žmolků. Během dolévání kefíru přidejte i strouhanku. Teď už zbývá je přidat salám, sýr, cibulku a bylinky. Salám bývá sám o sobě velmi tučný, nemusíte tak přidávat lžíci oleje o které v podobných receptech bývá často zmínka. Směs dobře promíchejte.
Pánev s kvalitním povrchem potřete tenkou vrstvou oleje na smažení a dejte ji na oheň. Lépe se obrací menší omelety, takže pomocí lžíce odeberte trochu připravené směsi a vyklopte ji na pánev. Rozplácněte ji pomocí lžíce do tvaru kulaté placky. Můžete jich na jedné pánvi udělat několik. Pánev přikryjte poklicí a opékejte placičky asi 2 – 3 minuty na jedné straně. Pak omeletky otočte a stejným způsobem je opečte i na druhé straně.
Tipy na závěr
Jak už jsme zmínili na začátku, omelety poskytují obrovský prostor pro různé změny a variace. Můžete si hrát s bylinkami – výborná je třeba kombinace pažitky a medvědího česneku. Velký prostor poskytuje i použití různých druhů koření – doporučujeme dochutit malým množstvím kari koření. A v neposlední řadě lze zaměňovat i základní ingredience – místo salámu šunka, nebo naopak slanina. Použít jde i drobně nakrájený, nebo umletý párek, nebo špekáček.
Hotové omeletky mají mnoho použití. Můžete je podávat jen se zeleninovou oblohou a případně s trochou hořčice, nebo kečupu. Mohou být ke snídani stejně, jako k večeři. Výborně chutnají i studené, takže je můžete zabalit i jako chutnou svačinu na výlet. Velmi důležitá je strategie smažení. Zamkněte se v kuchyni a vytvořte si tak časový náskok. Pokud to neuděláte, nebudete stíhat smažit a hotové placky budou mizet přímo z pánve.