Klasické karbanátky jsou chutný oběd, i večeře

Kdo by neznal karbanátky. Jídlo mnohými lidmi milované pro svou jedinečnou chuť. Konzumovat se dají jak teplé, tak i studené. Do masové směsi si každý může dle libosti přidat cokoliv, bude chtít. Někdo má rád uzeniny, někdo zase zelí, nebo houby. I klasická verze pouze s cibulkou a kořením je dokonalá. A právě tu vám nyní nabízíme. Připravte si tento skvělý pokrm, který je rychlou a snadnou variantou na oběd či večeři.

Co budete potřebovat k zhotovení klasických karbanátků?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:

  • 1 200 gramů mletého masa (ideální je mix hovězího a vepřového)
  • cibuli
  • jednu starší housku
  • vejce

Také budete potřebovat: 2 lžíce plnotučné hořčice, strouhanku, olej, sůl a pepř.

Jak postupovat při přípravě masové směsi?

Nejdříve si oloupejte a najemno pokrájejte cibuli, tu vložte do hlubší mísy. K ní přidejte mleté maso a dobře promíchejte. Posléze si pokrájejte starší housku na menší kousky a namočte ji v mléce, nebo vodě. Nechte nasáknout a pak přendejte do mísy s masem a cibulí. Na závěr do směsi rozklepněte jedno vejce, přisypte sůl a pepř dle chuti a vlijte asi dvě lžíce plnotučné hořčice. Nejlépe rukama pak všechny suroviny dobře propojte. Pakliže je hmota řídká, můžete přidat trochu strouhanky.

Smažení karbanátků a jejich servírování

Z okořeněné masové hmoty tvořte placky o velikosti dlaně. Neměly by být příliš tenké. Ty pak obalte ještě ve strouhance a osmahněte na rozpáleném oleji z obou stran. Smažené karbanátky můžete přendat na chvíli na kuchyňskou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. Nakonec podávejte s vařenými bramborami, zeleninovým salátkem, nebo nakládanými okurkami.

Skvěle pokrm doplní i čerstvé pečivo, například kváskový chléb, či rohlík. Mezi oblíbená ochucovadla pak patří i hořčice, tatarská omáčka a kečup. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]