Dezerty, jako je tento koláč, připravené ze smetanového sýra jsou stále populárnější. A není divu. Na rozdíl od máslových krémů jsou smetanové sýry lehké, svěží a dokonce zdravé. V kombinaci s křehkou čokoládovou polevou a jemným rozinkovým těstem pak vytvoří báječný koláč, kterým potěšíte nejen své děti, ale i všechny dospělé. Pokud tedy čekáte návštěvu a hledáte, čím se blýsknout, tohle je zaručený tip. Kromě toho je výroba velmi snadná a dezert bude bleskurychle hotový.
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 6 vajec
- 3 lžíce cukru
- 6 polévkových lžic oleje
- 6 polévkových lžic mléka
- 8 polévkových lžic mouky
- 100 g rozinek
- ½ kávové lžičky prášku do pečiva
- vanilkové aroma
Smetanová náplň:
- 300 g smetanového sýra typu mascarpone či philadelphia
- 100 g zakysané smetany
- 100 g másla
- 3 lžíce práškového cukru
- kůra z jednoho citronu
Na polevu:
- 100 g čokolády
- 2 – 3 polévkové lžíce mléka
Postup přípravy:
- Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Do větší mísy vyklepněte vejce a přidejte cukr. Metličkou šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte olej a mléko a ručně nebo elektrickým šlehačem důkladně promixujte. Pak přidejte ještě vanilkové aroma a rozinky a postupně přimíchejte prosátou mouku, aby nezhrudkovatěla.
- Takto připravené těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct zhruba na 30 minut. Zda je buchta upečená, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je vlhká a lepí, ještě pečte. Pokud je suchá, můžete plech z trouby vyjmout.
- Korpus nechejte na plechu vychladnout a mezitím si připravte smetanovou náplň.
- Smetanový sýr vyškrábejte z vaničky do mísy a prošlehejte jej elektrickým šlehačem. Poté přimíchejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte, dokud směs nebude krémová a jemná. Přidejte cukr a znovu prošlehejte. Rozpusťte máslo a přidejte jej do sýrové směsi spolu s citrónovou kůrou. Namísto ní můžete přidat libovolné jiné aroma, jako je rum, vanilka, pomerančová kůra nebo mandlová esence. Všechny varianty budou fungovat skvěle.
- Když máte hotovou hladkou smetanovou hmotu, rovnoměrně ji rozetřete na vychladlý korpus, který na vás čeká v pečicím plechu. Ten vám pomůže udržet krém na povrchu buchty, aniž by vám sklouzával na všechny strany.
- Nakonec připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni roztavte čokoládu a přidejte mléko. Rozmíchejte do hladké a lesklé tekuté hmoty, kterou rovnoměrně rozetřete po celém povrchu koláče. Takto připravený dort vložte zhruba na 2 hodiny do ledničky, aby smetanová vrstva ztuhla a bylo možné ji bez obtíží naporcovat a vyjmout z plechu.
- Pokud vám nějaké zbytky zůstanou přes noc, uchovávejte je v chladu. Nepočítáme ale s tím, že by se vám něco takového mohlo stát, zejména bydlíte-li doma s dětmi nebo mlsným mužem.